Het Begijnhof van Hoogstraten ontstond voor 1380. In de 16de eeuw werd het meermaals door brand geteisterd. Al die tijd bleef het hof beperkt tot een paar huizen die omringd werden door een stenen muur.

Bloeiperiode

De grote bloeiperiode van het Begijnhof ligt tussen de tweede helft en het einde van de 17de eeuw. Het aantal begijnen steeg toen tot 160 zodat er woningen moesten worden bijgebouwd. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw liep het aantal begijnen geleidelijk terug. In 1972 vertrok het laatste begijntje definitief uit het Begijnhof.

De Begijnhofkerk is een driebeukige kerk in baksteen die in de jaren 1680-1687 door Libert Fabri werd gebouwd. Met uitzondering van de barokke voorgevel, is deze kerk aan de buitenzijde een sober gebouw. Binnenin valt vooral het barokke meubilair op.

Uniek restauratieproject

In het begin van de jaren ‘90 stond het Begijnhof te verkommeren. Enkele enthousiaste Hoogstratenaren richtten Het Convent op en besloten om dit prachtige monument van de ondergang te redden.

In 1999 werd het Begijnhof feestelijk heropend. Dit unieke restauratieproject viel meermaals in de prijzen. Sinds 1998 staat het Begijnhof van Hoogstraten, samen met nog twaalf andere Vlaamse begijnhoven, op de Unesco-lijst van Werelderfgoed.

Mooi verzorgd Begijnhof, groter dan je zou verwachten in een stad als Hoogstraten. Ondanks de drukke steenweg vind je hier rust. Ook het museum is de moeite waard om mee te bezoeken.

Nadine V. uit Kampenhout via Tripadvisor

Begijnhof bezoeken

Individueel bezoek
Het Begijnhof is dagelijks vrij toegankelijk.
In de huisjes 9-11 is het Stedelijk Museum Hoogstraten gevestigd. Dit 'erkend museum' is gratis toegankelijk en is open van woensdag t/m zondag, telkens tussen 14 en 17 uur.

Groepsbezoek
Uiteraard kan je ook onder leiding van een Hoogstraatse stadsgids het Begijnhof bezoeken. Dit kan - na afspraak - dagelijks op een tijdstip dat het voor jouw groep het beste past.

Opgelet: Vanaf november 2023 wordt de Begijnhofkerk gerestaureerd. De Begijnhofkerk zal dan ook gesloten zijn, ook voor groepsbezoeken. De restauratie duurt tot eind 2024.