Bijenfietsroute lang

37 km

Vertrekpunt

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Begijnhof, Den Ouden Koolhof, Historische panden Vrijheid, Meersel-Dreef, Stadhuis, Sint-Katharinakerk, Stedelijk Museum Hoogstraten

Ga op ontdekking en laat je verrassen door prachtige bijvriendelijke plekjes in Hoogstraten! Tijdens deze fietstocht kom je langs verschillende locaties waar bijen een bijzondere plaats krijgen. Hieronder vind je een overzicht van de highlights uit deze route. Tip: maak tussendoor even een korte wandeling door een van de natuurgebieden. Dan kom je vast en zeker enkele wilde bijen tegen. De fietstocht brengt je tot aan de startplaats van elke wandeling.

Op zoek naar nog meer fietsplezier? Je kan deze route verlengen met de korte bijenfietsroute.

Een gedetailleerde wegomschrijving via Route You vind je hier.

Den Ouden Koolhof

'Den ouden Koolhof' is een project van de Stad Hoogstraten, het Stedelijk Museum Hoogstraten, VELT Noorderkempen en een tiental vrijwilligers. Na een aanval van de buxusmot werd de museumtuin omgetoverd tot een authentieke historische groentetuin. Op 26 november 2022 won “Den Ouden Koolhof” de provinciale Erfgoedprijs. De jury noemde het project een eye-opener: hoe vanuit erfgoedaspecten kan worden geleerd op een ecologisch verantwoorde wijze om te springen met een historische tuin.

Halsche Beemden

Deze wandeling neemt je mee door de vallei van het Merkske. Dit grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. In het kleinschalig landschap overheerst de stilte en natuurschoon. In de drassige hooilanden en bossen aan beide kanten van de beek groeien zeldzame plantensoorten. Tijdens je wandeling kom je ook langs een bijenhotel.

Blauwbossen

Verken dit 15 hectare grote gemengde bos van Kempens Landschap! Hier vind je beuk, berk, grove den en zomereik. Met een beetje geluk kan je in het bos ook reeën spotten. Wilde bijen houden van warmte en droogte. Daarom zijn ze geen typische bewoners van de bossen. Toch kan je ook in bossen een aantal bijensoorten tegenkomen. 

Den Rooy

In Den Rooy en Smisselbergen ontdek je verschillende biotopen en leefgebieden.  Dwars door het gebied loopt de Heerlese loop. Een gedeelte van dit gebied is bloemrijk grasland. Door het regelmatig te maaien en het maaisel af te voeren krijgen Dotterbloem, Wateraardbei en Moerasspirea opnieuw volop kans om te bloeien. Ten noorden van de Heerlese loop wordt er elk jaar ongeveer 2.500 m² akkerland bewerkt en ingezaaid met streekeigen veldbloemen.  Daar staat sinds 2022 ook een bijenhotel bij.

Den Rooy
De Elsakker

Elsakker

Tijdens een wandeling in den Elsakker kom je diverse leefgebieden voor wilde bijen tegen. De meeste wilde bijen leven solitair. Dit wil zeggen dat ieder wijfje een eigen nestje maakt. Een beperkt aantal soorten, zoals hommels, hebben een sociale leefwijze. Zij leven in groep in één nest met een koningin en werksters.

De Bijenboerderij

Midden in de prachtige natuur van het Markdal, net over de grens in Nederland, vind je De Bijenboerderij. Neem tijdens je bezoek zeker een kijkje bij de bijvriendelijke plantentuin en de belevingsroute en vergeet niet de omliggende bloemenvelden te bezoeken. In de winkel kan je meer dan 22 soorten honing uit binnen- en buitenland kopen. En wie weet vind je er wel heel wat inspiratie om ook jouw  tuin om te toveren tot insectentuin. Tijdens de openingstijden kan je in de tuin genieten van een heerlijke koffie of thee.

Bijenhotel Hoogstraten

Bijvriendelijk Hoogstraten

Wist je dat Hoogstraten erkend is als bijvriendelijke gemeente? Jaar na jaar zetten we in op meer aantrekkelijk groen voor insecten in onze gemeente. Ook jij kan dit zien! Van de vroege lente tot laat in de herfst zorgen we ervoor dat bijen nectar en stuifmeel kunnen vinden of bieden we nestgelegenheid. Met bijvoorbeeld een bijenhotel zoals je hier kan zien. Tijdens de route kom je langs verschillende interessante bijenplekjes, afhankelijk van de tijd van het jaar kan je er andere dingen ontdekken.

Den Aerd

Het gebied “Den Aerd” is in totaal circa 30 hectare groot, waarvan ongeveer 18 hectare bestaat uit een grote zandwinningsput. Deze put is ontstaan tijdens de werken aan de E-10 snelweg, ondertussen bekend als de E-19. De overige hectare van het domein bestaat uit bos, struweel en grasland. De rondwandeling in het gebied is ongeveer 2 km lang.