Bijenfietsroute kort

25 km

Vertrekpunt

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Begijnhof, Den Ouden Koolhof, Gelmelslot - Kasteel van Hoogstraten, Historische panden Vrijheid, Sint-Katharinakerk, Stadhuis, Stedelijk Museum Hoogstraten, Wortel-Kolonie, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker

Ga op ontdekking en laat je verrassen door prachtige bijvriendelijke plekjes in Hoogstraten! Tijdens deze fietstocht kom je langs verschillende locaties waar bijen een bijzondere plaats krijgen. Hieronder vind je een overzicht van de highlights uit deze route.

Op zoek naar nog meer fietsplezier? Bekijk dan zeker ook de lange bijenfietsroute.

Een gedetailleerde wegomschrijving via Route You vind je hier.

Bijencentrum De Raam (1)

Bijencentrum De Raam

Midden in de Achtelse natuur werd een bevruchtingsstation en bijenhal opgericht. Daar vind je ook de imkersgilde Sint-Ambrosius De Raam. Wil je meer weten over het leven van de honingbij en andere insecten? Dan ben je van harte welkom voor een bezoek.

Bijvriendelijk Hoogstraten

Wist je dat Hoogstraten erkend is als bijvriendelijke gemeente? Jaar na jaar zetten we in op meer aantrekkelijk groen voor insecten in onze gemeente. Ook jij kan dit zien! Van de vroege lente tot laat in de herfst zorgen we ervoor dat bijen extra nectar en stuifmeel kunnen vinden met bloemenvelden zoals je hier kan zien. Daarnaast bieden we ook nestgelegenheid met tal van bijenhotels. Tijdens de route kom je langs verschillende interessante bijenplekjes, afhankelijk van de tijd van het jaar kan je er andere dingen ontdekken.

Bloemenvelden Hoogstraten
Het Bankje Het Bankje - Wortel-Kolonie

Begraafplaats Wortel-Kolonie

Hoewel solitaire bijen niet samenwerken met andere bijen, maken vele zandbijen vaak hun nestholletjes vlak bij elkaar. Op sommige plaatsen ontstaat er een indrukwekkend zicht met wel duizenden nestjes bij elkaar. In het vroege voorjaar (maart – april) is dit het geval op de schrale, zandige vegetatie van de landlopersbegraafplaats bij Wortel-Kolonie. Hier is de grijze zandbij erg actief.

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske ligt in het hart van het UNESCO werelderfgoed Wortel-Kolonie. Dé ideale uitvalbasis om al het natuurschoon in de vallei van het Merkske te ontdekken.  Bij Natuurcafé De Klapekster kan je even heerlijk pauzeren onder het genot van een drankje.  In het bezoekerscentrum vind je heel wat uitgestippelde wandelingen terug.