Welkom in het Begijnhof van Hoogstraten. Dit hof bood eeuwenlang bescherming aan vrouwen, die in tegenstelling tot kloosterzusters, geen gelofte van armoede hadden afgelegd, maar die net als zij religieus in het leven stonden. Na een lange periode van verval werd het in de jaren ’90 gerestaureerd. Hiervoor kreeg het in Vlaanderen, maar ook internationaal, verschillende prijzen. Vandaag de dag straalt dit Unesco Werelderfgoed nog steeds rust en stilte uit. Het is dan ook één van de mooiste landelijke begijnhoven in Vlaanderen.

Tijdens de rondleiding ontdek je de prachtige barokke Begijnhofkerk, de vakkundig gerestaureerde huisjes en de verscheidene kapelletjes verspreid op het hof. De gids neemt je mee in het verleden en reconstrueert het leven van deze godvruchtige vrouwen. Je maakt kennis met hun dagelijkse bezigheden en bekommernissen, je wandelt op de destijds aangelegde, oorspronkelijke paadjes en bezoekt hun authentieke boomgaard die ook zij destijds gebruikten.

Opgelet: Vanaf november 2023 wordt de Begijnhofkerk gerestaureerd. De Begijnhofkerk zal dan ook gesloten zijn, ook voor groepsbezoeken. De restauratie duurt tot eind 2024. Het Begijnhof zelf en het Stedelijk Museum blijft gewoon toegankelijk.

Kortom, je herbeleeft een boeiend stukje Hoogstraatse geschiedenis. Dit unieke patrimonium moet je beslist gezien hebben.

Ideaal in combinatie met:

  1. Sint-Katharinakerk: 2 uur – € 60 per groep (25 personen) – meerdere groepen mogelijk
  2. Stedelijk Museum Hoogstraten: 2 uur – € 60 per groep (25 personen) – meerdere groepen mogelijk
  3. Wandeling Verborgen Geschiedenis: 2 uur – € 60 per groep (25 personen) – meerdere groepen mogelijk

De vergoeding wordt na de rondleiding rechtstreeks – contant – met de gids afgerekend.