'Blauwe maandag' mag dan wel de meest deprimerende dag van het jaar zijn, in Hoogstraten is daar weinig van te merken. Naast een Hoogst Hartelijke stad is Hoogstraten ook een zeer kleurrijke stad.

Hieronder vind je enkele tips om je dag in Hoogstraten door te brengen in de kleur van jouw keuze. Kom kleur bekennen in Hoogstraten!

aardbeien Hoogstraten

Rood

Het keurlabel ‘Hoogstraten’ wordt weerspiegeld in een warm kleurenpallet: De Hoogstraatse aardbeien - beter bekend als het rode goud - worden geflankeerd door dieprode kersen, blinkende blauwe bessen of kraakverse zachtgroene kiwibessen. Of wat dacht je van die zalige kleurenmix aan kerstomaten? Ook zij dragen de keurstempel ‘Hoogstraten’.

Oranje

Hoogstraten is een kleurrijke stad en dat vind je heel uitdrukkelijk terug in de verschillende streetart-projecten die je doorheen het centrum ziet.

Hoogstraten heeft stilaan een straffe reeks streetartkunstenaars weten te strikken. Grote namen als Cee Pil, Pol Cosmo, Letterknecht en Jellyfish hebben reeds hun handtekening in het straatbeeld achtergelaten. De kunstwerken zijn samengebracht in een wandeling doorheen het stadscentrum. Tijdens de wandeling passeer je onder andere langs fel gekleurde insecten, sjofele landlopers, een indrukwekkende ode aan de zorg en het meest recente project van stadsdichter Monique Bol.

De streetart in Hoogstraten is echt van een hoog niveau. Met bekende kunstenaars als Pol Cosmo, Cee Pil, Jellyfish of Letterknecht moet Hoogstraten niet onderdoen voor grote steden als Gent en Antwerpen. Chapeau voor zo'n klein stadje!

Daphne, Maud & Flo - 3 vriendinnen uit Beerse.

Aardbei

Geel

Een goudgele zon die de hemel in vuur en vlam zet, is overal hetzelfde denk je? Dan heb je nog geen zonsondergang gezien op een snikhete dag langs de oevers van de Mark, op een late zonnige herfstdag in Wortel-Kolonie of omstreeks het gouden uur als de zon schittert op de metershoge aardbei als je Hoogstraten binnenrijdt. Ook in de winter!

Geel staat symbool voor 1. geluk, 2. spontaniteit en 3. energie. Gekoppeld aan Hoogstraten is dit de beste match:

 1. Op zoek naar een klein gelukje? Ga dan maar af op de geur van het Chocoladehuis. Je endorfines wijzen je wel de weg.
 2. De Nutteloze Borden Wandeling tovert spontaan een glimlach op je gezicht. Een beetje flauwekul maakt het leven draaglijker.
 3. Energieker dan je ploegmaat? VO2-max die piekt? Dan is de gravelroute iets voor jou. 82 km trappen en diepgaan, en achteraf een Hoogstraatse biertje in de Rijkswacht.

Groen

Hoewel je het in het bruisende stadscentrum van Hoogstraten niet onmiddellijk vermoedt, bevindt er zich op een steenworp van het centrum een uitgestrekte, groene oase van maar liefst meer dan 540 hectare groene bossen, weiden en velden.
Wortel-Kolonie laat zich het best omschrijven als een uniek landschap waar natuur en erfgoed hand in hand gaan.

Maar er is meer: welk uitzonderlijk natuurgebied van Hoogstraten je ook induikt, de natuur is aan beide zijden adembenemend, de stilte is er oorverdovend en de vergezichten zijn er eindeloos. Maar de schoonheid zit ‘em in de mix: naaldbomen, heidevennen en sprookjesachtige dreven. Grazende schapen, schuchtere reeën en biddende haviken vergezellen je op je pad. Kabbelend water, verkoelende bossen en weidse
velden wisselen elkaar af in een authentiek decor. Ontdek Elsakker, de Chaamse Beek en de Strijbeekse Heide, de vallei van het Merkske, de Aschputten of Den Rooy & Smisselbergen.

Blauw

Blauw is voor durvers. Voor waaghalzen. Maar of je het nu gelooft of niet: Er zit een durfal in ieder van ons. Het ambitieniveau zal misschien verschillend zijn, maar daar houden we in Hoogstraten wel rekening mee. Gerangschikt van beginner naar gevorderd waag je je aan de volgende activiteiten.

 • Heel gemakkelijk: Winterlunch aan de rand van Bootjesven.
  Nodig: Picknickdeken - Lokaal Lekkers - Warme sjaal
 • Gemakkelijk: Fietsen langs de Mark via de Aardbeienroute.
  Nodig: (Elektrische) Fiets - Leuk gezelschap - Smartphone voor foto's.
 • Moeilijker: Klimpark De Mosten
  Nodig: Betrouwbare musketons - Weinig hoogtevrees - Staalblauwe lucht
 • Moeilijkst: Goodlife Cablepark
  Nodig: Portie lef - Zachte handdoek - Enthousiaste vrienden.

Want het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd. En dus blauw (blauw). Dus hier kom ik aan, hier ben ik lief, ik geef mezelf aan jou. Blauw (blauw blauw). Blauw (blauw).

Blauw, The Scene

Violet

Via het fietspad langs de Mark rijd je dwars door de groene Markvallei en het brengt je naar Meersel-Dreef, het meest noordelijke punt van Vlaanderen. (Je weet wel, daar waar ontdekkingsreiziger Tom Waes voet aan wal zette.)
De oevers van de Mark hebben heel wat bijzonder natuurschoon te bieden. Misschien is de Markvallei niet alleen een groene, maar misschien wel de meest kleurrijke omgeving van Hoogstraten: de ondergaande goudgele zon weerkaatst schitterend op de blauwe rivier terwijl ze de lucht vult met een warme oranje gloed. De grote pimpernel – uiterst zeldzaam in Vlaanderen – kleurt de bermen van de Markvallei bordeauxrood.

Regenboog

In B&B Toast overnacht je een stijlvol herenhuis in in de loft, de zolder of de opkamer waar het vintage interieur met hedendaags comfort wordt gecombineerd. Een schitterende zon zorgt voor een indrukwekkend kleurenspectrum als haar gouden stralen worden gebroken op de art-deco serre terwijl je er geniet van lekker en gezond ontbijt. Proef zeker de Pink Mocktail, flensjes met smeuïge, intensbruine caramel and homemade icetea’s in de meest hippe kleuren met verrassende garnituren.

Toast Hoogstraten is ook een trotse Proud Certificated accommodatie. Dit houdt in dat er extra wordt ingezet op een inclusief verblijf voor LGBTQ+ reizigers. In Toast mag en kan iedereen zichzelf zijn, ongeacht van wie je houdt of hoe je jezelf identificeert. Bij Toast wappert altijd de regenboogvlag!