Reiger Wortel-Kolonie © P. Wuyts

1. Bootjesven Wortel-Kolonie

Wortel-Kolonie is dé groene long van Hoogstraten. Dit uitgestrekte gebied biedt maar liefst 400 hectare rust, schoonheid en natuur. De sprookjesachtige dreven, de bijzondere fauna en flora en het erkende stiltegebied zorgen voor een dag met een gouden randje. Aan Bootjesven krijg je de totaalbeleving: de groene omgeving, een blinkende waterspiegel en enkel natuurlijke geluiden van kwakende eenden of zingende vogels.

Sinds 2021 staat dit imposante natuurgebied als eerste landschap ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. Waarom? Dat ontdek je in de podcast 'Aan de Rand van het Land'.

2. Den Rooy & De Smisselbergen


Saai wordt het niet in Den Rooy en De Smisselbergen. Dit groene gebied is bijzonder veelzijdig: bossen worden afgewisseld met weilanden en akkers. Je ontdekt er verschillende biotopen en leefgebieden en dwars door het gebied loopt de Heerlese loop. Den Rooy en De Smisselbergen is een gebied voor alle seizoenen: het bloemrijke grasland zorgt voor een zomers, kleurrijk landschap. In de herfst vind je in het natte bos karakteristieke planten en unieke paddenstoelen, terwijl in de wintermaanden de rode kelkzwam pronkt op de dode takken van de zwarte els. Heerlijk in contrast met de hagelwitte, vers gevallen sneeuw. Je merkt het: een prachtig gebied om te ontdekken. Oja, ook voor kinderen, want er is een speciaal ‘Kortebeentjespad’ voor de allerkleinsten. Zij vliegen door beken, zweven langs touwen en balanceren over balken en bruggen. Kom ravotten!

Den Rooy
Hapjes Jachthoorn

Weet je wat ik zo leuk vind aan Hoogstraten? Het heeft het beste van twee werelden: in het centrum zit je zalig op een terras in de stad, maar ga eender welke zijstraat in en je staat in het groen waar je heerlijk kunt wandelen.

Liesbeth V.I. uit Achtmaal (NL)

Hoogstraten Begijnhof

3. Begijnhof

Een groene oase van rust midden in het bruisende stadscentrum. Spreid je picknickdeken uit op de bleekweide of in de historische boomgaard en het genieten kan beginnen. Hier staat de wereld even stil, hier vergeet je dat er rondom de muren van het Begijnhof de drukte van het dagelijkse leven op volle toeren draait en hier denk je niet aan die afwas die thuis misschien nog staat te wachten. Laat je leiden door de rust en de stilte die er over het Begijnhof hangt. En relax…

Loop ook zeker even binnen bij het Stedelijk Museum Hoogstraten. Je vindt het in de huisjes 9-11 van het Begijnhof. De toegang is gratis.

4. Markvallei – Meer & Meersel-Dreef

Via het fietspad langs de Mark rijd je dwars door de groene Markvallei en het brengt je naar Meersel-Dreef, het meest noordelijke punt van Vlaanderen. (Je weet wel, daar waar ontdekkingsreiziger Tom Waes voet aan wal zette.) De oevers van de Mark hebben heel wat bijzonder natuurschoon te bieden. Misschien is de Markvallei niet alleen de groenste, maar ook de meest kleurrijke omgeving van Hoogstraten: de ondergaande goudgele zon weerkaatst schitterende op de blauwe rivier terwijl ze de lucht vult met een warme oranje gloed. De grote pimpernel – uiterst zeldzaam in Vlaanderen – kleurt de bermen van de Markvallei bordeauxrood. Ter hoogte van de MeerselMolen houd je best even halt voor een rustgevende pauze. Geniet er van de omgeving en een heerlijke picknick terwijl je zwaait naar voorbijkomende fietsers en wandelaars.

Fietsen in het Land van Mark & Merkske
De-Mosten-Klimpark-Phillipe-Wuyts- © P. Wuyts

5. De Mosten

De omgeving van Recreatiedomein De Mosten is ‘groen voor gevorderden’. Gebruik het terras van de Treehouse Bar om natuurdomein Aschputten te verkennen. Je kan er heerlijk wandelen te midden van graslanden, poelen en verkoelende bossen. Het vlonderpad geeft net dat extraatje aan de omgeving. Voor de actieve ontdekkers biedt het bos rondom de Mosten eveneens een mountainbikeparcours en geocache-routes en is er het klimpark dat je letterlijk tot in de groene kruinen brengt. Liever lui? Geen probleem: op de groene ligweide naast de zwemvijver doe je lekker niets, enkel genieten. De Mosten is groen, groener, groenst.