De herfst is ongetwijfeld het meest kleurrijke seizoen van het jaar. Als de bomen zich in warme kleuren hullen, als de wind iets guurder om je oren suist en als het pittige streekbier na die deugddoende wandeling heerlijk smaakt, dan weet je het zeker: het is herfst. In Hoogstraten kleuren we jouw najaar lekker actief in, en dat mag je letterlijk nemen. Kom wandelen, kom sporten, kom proeven.

Laat die typische herfstbui je humeur niet beïnvloeden. In tegendeel: In de Kempen kunnen we tegen een spatje regen, staan we stevig in onze schoenen tijdens een felle windvlaag en houden we van het geluid van krakende herfstbladeren of van een knisperend haarvuur. Gewapend met een paraplu, stevige wandelschoenen en veel goesting heten we in Hoogstraten de herfst welkom.
Hoogstraten toont haar charme in elk seizoen. Kom naar buiten, hier is 't te doen!

Mats Palinckx

Doe mee met de winterwandelingen!

Vanaf november 2024 organiseert VisitHoogstraten elke tweede zondag van de maand gratis begeleide wandelingen met afsluitend een exclusief bezoek. Een ervaren Hoogstraatse gids begeleidt de wandeling en vertelt je onderweg leuke wetenswaardigheden.

Maar er is meer: op elke wandeling staat een exclusief bezoek geprogrammeerd. Het gaat om bedrijven, natuurgebieden of gebouwen die speciaal voor deze gelegenheid hun deuren open zetten. Een ‘uniek bezoek’ is hier dus absoluut op z’n plaats. Voor dit nieuwe seizoen heeft VisitHoogstraten weer enkele kleppers op het programma staan. Trek je wandelschoenen aan en kom ze ontdekken. Het wordt een meer dan boeiende tocht.

Het is niet toevallig dat Hoogstraten en herfst beide met een H beginnen. De H van heerlijk, de H van hartelijk en de H van ‘hondenweer’ (lacht!). De herfst staat voor ons synoniem aan gezellig door het stadscentrum kuieren en onszelf lekker verwennen op een terras terwijl we genieten van de najaarszon. Of met ‘caoutchouc botten’ naar Wortel-Kolonie en uitgewaaid De Klapekster binnenvallen. Zalig, laat maar komen!

Ria en Ludo uit Zoersel.

Bezoek de expo ‘Schone Kunsten’!

Doorheen de eeuwen produceerde Hoogstraten heel wat kunstenaars met internationale allure.

In deze tentoonstelling presenteert het Stedelijk Museum een selectie werken van de 17de eeuw tot het midden van de 20ste eeuw. Allen van ‘Hoogstraatse’ kunstenaars. Sommigen hier geboren en getogen, anderen die hier kwamen aanwaaien en er hun hart verloren.

Binnenblijven in de herfst? Nee toch! De herfst is het ideale seizoen om op expeditie te gaan in de natuur. Prachtige kleuren, krakende herfstbladeren onder je voeten en achteraf een warme chocolademelk om opnieuw op krachten te gooien. Zalig toch?!

Op stap met de kinderen!

De Snuitwandeling van Natuurpunt Markvallei in Wortel-Kolonie is een natuuravontuur vol vlindervertier, konijnenlol, vossenvermaak en vogelvreugde! Je reserveert het rechtstreeks via Natuurpunt.

Het Kortebeentjespad is een uitgestippelde wandelroute van 1,5 kilometer in Natuurgebied Den Rooy in Meerle. Mama's en papa's volgen braaf de grote-mensenroute, maar de kinderen ontdekken het pad op hun eigen manier.

Wandelen saai? Niet met de knotsgekke wandelapp Vossenstreken voor grootouders, ouders en hun (klein)kinderen. Kies een van de vele thema's uit en help buitenbaas Robin door opdrachten uit te voeren!

Taeymans Erbizzemkes

Ontdek ‘De Smaak van Hoogstraten’!

Kom in het najaar Hoogstraten proefondervindelijk ervaren! Trek je wandelschoenen aan voor een ontspannende wandeling  en geniet onderweg van enkele lekkere Hoogstraatse smaakmakers. De wandeling van 7,5 km brengt je langs vijf gezellige locaties waar je – letterlijk - kan proeven van het vakmanschap en de passie van de Hoogstraatse ondernemers.

Wanneer je gaat wandelen, dat beslis je zelf, reserveren is niet nodig. De wandeling loopt het hele jaar door en is het best te wandelen van donderdag tot en met zondag. Geen zin om alle bonnen op één dag te besteden? Geen probleem, de bonnen blijven gedurende de hele periode geldig.

De fiets op!

Met mountainbikeroutes aan recreatiedomein De Mosten en in Wortel-Kolonie zijn er meer dan genoeg kilometers om met je stalen 'bosros' te ontdekken. Voeg daar nog een heuse gravelroute van 82 km (met een verkorting van 44km) aan toe en uitdaging genoeg om je fietsbenen te testen.

En heb je die blitse Hoogstraatse fietsoutfit al? Nee! Hoog tijd om die nog snel even aan te schaffen.

Fietstrui Terrazzo Foto: Mats Palinckx
Opnames in De Bonte Beestenboel Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen

Luister naar een boeiende podcast!

En als het dan écht geen weer is om buiten te komen? Dan heeft VisitHoogstraten de geknipte oplossing voor je. Met de podcast 'Aan de Rand van het Land' blijft je gewoon lekker thuis. In 2022 lanceerde we de eerste aflevering en voor deze herfst serveren we maar liefst 3 extra afleveringen. Zet jezelf gezellig in de zetel, verwen jezelf met iets lekkers en beluister de podcast die de geschiedenis van Wortel-Kolonie vertelt. Zo'n natte herfstdag hoeft zeker niet saai te zijn.

Komt de herfstzon toch piepen? Beluister dan de podcast terwijl je de Erfgoedwandeling doet in Wortel-Kolonie. Zo sta je er letterlijk middenin!