Er liggen in Hoogstraten verschillende themawandelingen en een uitgebreid wandelnetwerk op je te wachten. Kort, lang, sportief, speels, adembenemend, rustig, ontspannend of gezellig? Hoogstraten heeft ze allemaal voor je in petto. Een ruige wandeling in de natuur, gewapend met laarzen, paraplu en verrekijker? Liever kort maar krachtig op pad met het hele gezin? Of een inspirerende stadswandeling langsheen eeuwenoud erfgoed? Trek je wandelschoenen aan en geniet achteraf van een stevig glas bier of een dampende kop koffie en je kan er weer helemaal tegenaan. Heerlijk Hoogstraten. Op alle vlakken...

Deze drie wandelingen moet je deze zomer zeker gedaan hebben.

Flirten met de grens in de vallei van het Merkske

Deze wandeling was in 2019-2020 ‘Wandeling van het jaar’ van de provincie Antwerpen. Hoogstraten haalde met deze wandeling voor de tweede keer deze titel binnen. Niet verwonderlijk: maar liefst vier keer hop je de grens over tijdens deze trip. De vallei van het Merkske – de natuurlijke grens met Nederland – serveert 1900 ha topnatuur. Via de statige dreven van Wortel-Kolonie stap je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe erg nat bij, maar bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt een gezellige afsluiter.

Deze wandeling heeft gewoon alles. Je geniet van een fantastische brok natuur. Daarnaast ontdek je het fascinerende verhaal van de Kempense Kolonies. En daarbovenop is er de stilte, waar we in ons jachtige leven allemaal zo naar snakken. Kortom, een boeiende wandeling waarvan je helemaal opkikkert. Samengevat vormt de wandeling in de vallei van het Merkske de oververdiende winnaar, zoveel is zeker!

Stefaan Bailleur op wandelverhaal.be

Domeinbos Elsakker, Chaamse Beek & Strijbeekse Heide

Dit ‘Landschap zonder grenzen’ toont je een heerlijk stukje natuurschoon op de grens met Nederland. De natuur is aan beide zijden adembenemend, de stilte is er oorverdovend en de vergezichten zijn er eindeloos. Verschillende smokkelroutes loodsen je doorheen Den Elsakker, De Chaamse Beek en de Strijbeekse Heide. Via Domeinbos Elsakker bereik je de Strijbeekse Heide en de Chaamse Beek. Deze twee Nederlandse natuurgebieden liggen op hogere zandgronden. Door middel van runder- en schapenbegrazing wordt het gebied open gehouden en krijgt de heide kans zich te herstellen.

Wandeltriple Witte Kei

Alle goede dingen bestaan uit drie. Zo is het dus ook met de Wandeltriple Witte Kei die drie wandelingen samenbrengt in één centraal punt: de Witte Kei. De Witte Kei is een grenssteen tussen de gemeenten Hoogstraten (Wortel), Merksplas en Baarle-Hertog. In 1251 werd de gemeentegrens van Merksplas op vraag van de hertog van Brabant vastgelegd. In deze groene driehoek is het de dag van vandaag heerlijk wandelen: dwars door de valleien van het Merkske en de Noordermark steek je de grens over richting Baarle-Nassau.
De Drie Grenzenwandeling, de Heycantwandeling en de Vossenbergwandeling starten respectievelijk in Wortel, Merksplas en Baarle-Hertog en zijn tussen 6 en 9 km lang. Graag meer kilometers? Geen probleem: combinaties zijn uiteraard mogelijk.