Nat en winderig, maar ook fris en zonnig... de herfst kent vaak '4 seasons in one day'. Reden te meer om je daar niet door te laten tegen houden. Want "Er bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding", zeggen de Zweden. Ook in Hoogstraten krijg je alvast enkele suggesties om een frisse neus te halen. Laat je niet tegen houden door wat modder, een beetje regen, of een stevige wind. Trek die wandel-, loop- of fietsschoenen aan, haal die warme jas uit de kast en geniet!

(c) M. De Backer

Met 'caoutchouc botten**' aan langs het Merkske

Het noordelijke deel van de wandeling Flirten met de grens, loopt langs het voormalige laarzenpad in natuurgebied de Halsche Beemden. Deze prachtige herfstwandeling langsheen de oever van het Merkske, loopt door drassige weilanden en over idyllische knuppelpaden. Het noordelijke deel is 6 km lang en loopt langs wandelknooppunten 74 - 75 - 97 - 98 - 73 - 71 - 70 - 69 - 76 - 74. Bij nat weer zijn laarzen ('botten' dus) een must!

Voor de kortere beentjes is de 'kleine botjes'-wandeling over de knuppelpaden ook een aanrader. Via wandelknooppunten 74 - 75 - 97 - 98 - 73 & 74 maak je een lus van 3,5 km, die ook voor kleine beentjes te doen is.

** Rubberen laarzen, maar in de Kempen klinkt het allemaal wat smakelijker.

Het is superleuk om langs die houten weggetjes te wandelen en door de wei te kunnen rennen!

Benthe & Arne

Gravellen door de Grensvallei

Gloednieuw en vers van de pers: een gravelroute van 82 km (verkorting 44 km). Je vertrekt in het centrum van Hoogstraten, daarna steek je even de grens over naar Castelré. Je doorkruist UNESCO-Werelderfgoed langs Wortel-Kolonie en via Zondereigen fiets je naar het Turnhouts Vennegebied. Even een pit-stop in Merksplas-Kolonie en via de Blakheide zet je terug koers richting Hoogstraten. Nu heb je dat pittig streekbier of die heerlijk stomende chocomelk toch wel verdiend, niet?

Foto: A. Martens
Loopparcours

Herfstweer, loopweer!

In Wortel-Kolonie liggen verschillende hardlooproutes klaar om uitgetest te worden. Vertrek aan Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske - De Klapekster voor een tocht van 5, 6 of 10 km. Of waarom eens niet een wandelroute uittesten op je hardloopschoenen? Geen excuses, start!

Smeer de ketting, MTB-tijd

Wat is er leuker dan fietsen door het bos terwijl dat stilaan ontwaakt? Of een heerlijk toertje door de bossen bij een laat herfstzonnetje? Inderdaad, niets!

Naast een aantal looproutes, start in Wortel-Kolonie ook een MTB-route van 28 km. Niet ver genoeg? Je kan de lus uitbreiden langs Merksplas-Kolonie zodat je je 50 km kan uitleven in zand en modder. 70% van de route loopt off-road, dus die frisse neus is gegarandeerd.

Bovendien organiseren de Hoogstraatse wielerclubs ook elk hun eigen veldtoertocht. Elke toertocht voorziet ook steeds een kidstoer. Hierbij alvast een overzicht: