Even alles vergeten: het is een nood die je zeker kent. In de Grensvallei gebeurt dat automatisch: het is een gevoel dat je overvalt. De natuur is hier ongerept: van lange dreven tot het bochtige parcours van rivieren en beken. Het zijn valleien waar je kan verdwalen in jezelf. Je ontdekt er kleine, gezellige plekken waar je tot rust komt en de batterijen opnieuw oplaadt.

Dankzij de uitgestrekte natuurgebieden kom je vanzelf tot rust in de Grensvallei. Ook vanuit de bruisende centra sta je in geen tijd midden in de ongerepte natuur. Ideaal voor wie nood heeft om te onthaasten. De grenzeloze wandel- en fietsmogelijkheden in de Grensvallei brengen je als vanzelf helemaal tot rust. En ook op culinair vlak hebben Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau heel wat deugddoende troeven in petto.  

Wortel-Kolonie luchtfoto Foto: L. Verhoeven

Wandelen in Wortel- en Merksplas-Kolonie

Wortel-Kolonie is een groene oase bij de Nederlands-Belgische grens. Het gebied is meer dan 540 hectare groot en bestaat uit prachtige bosdreven, open velden, heiden, graslanden en vennen. Vroeger was het de thuisbasis van landlopers, vandaag wonen er tal van vogels, vleermuizen en andere fauna. Sinds 2021 werd Wortel-Kolonie bovendien erkend als UNESCO Werelderfgoed.

En ga voor de totaalervaring: Overnacht in hotel Colonie 7 in Merkplas-Kolonie of in een vakantiewoning in Wortel-Kolonie. Mag het iets avontuurlijker? Bivakeer dan op de bivakzone midden in het groen.

Bijzondere plekken

Een van de meest bijzondere plekken om tot rust te komen in de Grensvallei is de groene driehoek rondom de Witte Kei. De historische steen ligt op het punt waar de grenzen van de gemeenten Hoogstraten (Wortel), Merksplas en Baarle-Hertog samenkomen, nadat ook de gemeentegrens van Merksplas op vraag van de hertog van Brabant werd vastgelegd in 1251. In het gebied brengen verschillende wandelingen je tot rust in het prachtige natuurschoon.

Culinair onthaasten

Staat voor jou tot rust komen synoniem met culinaire verwennerij? Dan heeft de Grensvallei goed nieuws. Bij Tøast kunnen mensen elkaar de hele dag door ontmoeten in de serre of het herenhuis voor een lekker ontbijt of een gezellige lunch. Ook belevingsrestaurant Zouterover in Wortel-Kolonie verrast met een uniek concept in een warme setting. Vuurchefs Nick en Kevin wonnen het Vlaamse televisieprogramma Grillmasters en stampten hun eigen bijzondere project uit de grond.

En wat dacht je van Resto 136? Chef Niels tilt seizoensgebonden gerechten naar een hoger niveau en geldt in Hoogstraten als smaakmaker van de bovenste plank. Met hun hoogsteigen gin ‘136’ als aperitief verandert dat avondje uit in een culinair hoogstandje. Laura & Niels zijn trendsetters, hebben passie en staan borg voor vakmanschap en sensationele smaken.

Kidsproof ontdekken

Ook kinderen duiken graag de natuur in om te ravotten, te spelen en te ontdekken. Met Ekstertje Klap of de app Vossenstreken geeft Wortel-Kolonie al haar geheimen prijs.

Bij Recreatiedomein De Mosten vind je naast een zwemvijver en speeltuin ook een speelbos en een belevingspad. Het Kortebeentjespad in Den Rooy neemt kinderen 1,5 km mee over kronkelende paadjes, boomstammen en langsheen andere avonturen.  

Kortebeentjespad (4) (c) T. Voeten - Kids Del Mundo

Landschap zonder grenzen

In de gevarieerde natuurgebieden de Strijbeekse Heide en Elsakker kun je onthaasten met tal van prachtige wandelingen langs de bijzondere fauna en flora. Naast grove den, ruwe berk en zomereik, worden schapen en runderen ingezet om de authentieke heidegebieden te beschermen en te herstellen.

Er vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelingen zoals de smokkelroute waarmee je in de voetsporen treedt van smokkelaars.

Leuke tips van locals

Tot rust komen is ook samen genieten. Plof na een deugddoende wandeling neer bij café In Holland in Baarle dat bekendstaat voor z’n stevige portie spek met eieren.

Proef cholesterolvrij schapenmelkijs bij Vaneleke in Merksplas, drink een streekbiertje bij café ’t Schuttershof in Baarle of waan jezelf in Bokrijk bij paardenmelkerij ’t Groeske in Castelre.  

Foto: T. Verheijen
Den Rooy

Adembenemende natuurgebieden

De Grensvallei is de thuisbasis van verschillende prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Zo bevindt zich ten oosten van Recreatiedomein de Mosten de Aschputten. Het gebied strekt zich uit over graslanden, bospercelen en poeltjes en het is de thuisbasis van talrijke vogels en vlinders.

Het Ommetje Broskens in Baarle neemt je dan weer mee door het glooiende landschap vol moerasgebieden en ook in Den Rooy/Smisselbergen wacht je een bijzondere biotoop met prachtige wandelingen.