Wat is er gezelliger dan met een lekker streekbier en een heerlijk gerecht aan het vuur? Wat Kevin en Nick van Zouterover betreft: niks! Kersverse inwoners van UNESCO-Werelderfgoed Wortel-Kolonie en naast Zouterover, klaar om aan een tweede project te beginnen: Zanderover. Reden te meer om de mannen eens een bezoek te brengen. VisitHoogstraten ging aan het vuur zitten bij Nick en Kevin.

Zouterover

VH: Stel jullie kort even voor?

Zouterover is opgestart in 2017 als een soort van vriendschappelijk kookproject. We namen voor de grap en even vriendschappelijk deel aan Grillmasters op tv-zender Vier. En ongelofelijk: we wonnen! Dat was zeker niet de bedoeling, het begon eigenlijk als een grap, maar het zorgde er wel voor dat we nu onze eigen zaak hebben in Wortel-Kolonie.

VH: Wat doen jullie met Zouterover? Wat zijn jullie toekomstplannen?

Zouterover kookt op een kampvuur dat is en zal altijd de rode draad blijven. Vuur verbindt en zorgt voor heerlijke smaken. We zijn geen standaard restaurant. Been there, done that! We hadden 1,5 jaar een restaurant in Antwerpen in samenwerking met een derde partij. Het opende onze ogen en we merkten er vooral dat er veel eten in de vuilbak verdween. Maar één van onze peilers is: 'zero waste' of toch zo min mogelijk. We stopten met de zaak en gaan nu voor kleine intiemere groepen. We weten wat we inkopen en wat we NIET weg moeten gooien.
In de toekomst gaan we Zouterover verder uitbouwen. We hebben door corona nog steeds meer dicht geweest dan open in Wortel, dus we willen dat nu eerst terug op volle toeren laten draaien.

VH: Wat is het Zouterover Experience Center dan juist?

We geven op onze locatie workshops openvuur koken en barbecueën. We doen dit op onze eigen atypische manier. Je leert er garen in de krant en zoutkorsten maken.

Ook zijn er de 'Chefs Tables'. Dit zijn diners voor groepen, startende vanaf 10 personen. Gasten zijn in hun eigen gezelschap bij ons en vervoegen ons aan het vuur als ze zin hebben. Het hele diner draait om interactie met de gasten en het uitleggen van bepaalde technieken en methodes. We benadrukken steeds waar het gerecht vandaan komt en hoe we er op gekomen zijn iets op deze manier te doen.

VH: Jullie starten ook een nieuw project op: Zanderover. Kan je dat eens even toelichten?

Zanderover is een zijproject van ons. Dit jaar starten we met het aanplanten van een voedselbos. We doen dit om onszelf te kunnen voorzien van groenten. We dromen namelijk van een volledig zelfvoorzienend concept. (Utopie we know, maar leuk om naar te streven.) Anderzijds brengt Zanderover ons terug naar onze roots: Nick was opvoeder, Kevin leerkracht. We willen met Zanderover heel graag jongeren die er nood aan hebben opvangen. Dit gaat vooral over jongeren tussen 12 en 18 die een time out nodig hebben. Momenteel wordt alles klaargestoomd met Zanderover te beginnen en we staan te popelen om de eerste spade in de grond te steken.

VH: Hoe komen jullie samen in dit project terecht?

Onze vrouwen zijn vriendinnen. Karen, de vrouw van Kevin en Anne, de vrouw van Nick, kenden elkaar al langer. Toen Anne, Nick kwam voorstellen bij Kevin en Karen, sloeg de kookvonk tussen de mannen al snel over. Na wat experimenteren, schreven we ons in voor het programma Grillmasters en ... the rest is history.

VH: Jullie zitten in Wortel-Kolonie. Hoe ervaren jullie dat?

Yes! Een niet al te voor de hand liggende plek om een zaak op te starten. We werken niet voor passanten, dus de mensen moeten echt tot bij ons komen. Binnen ons concept, wel de allerbeste locatie die we kunnen dromen. Voor zowel Zouterover als Zanderover klopt dit 100%.

VH: Hoe is het om midden van dit UNESCO-werelderfgoed te zitten?

Zalig! Nog nooit het gevoel gehad dat ik tegen mijn zin naar hier kom.

VH: Het is deze week ‘Week van de Korte Keten’. Hoe doen jullie beroep op ‘de korte keten’?

We werken met zeer lokaal en duurzaam geteeld vlees. We behandelen dit ook met heel veel respect en liefde voor het product. Onze groenten gaan we zelf telen. We proberen zeker de lokale boer te steunen en steeds rechtstreeks af te nemen.

VH: ‘Zero waste’ dragen jullie hoog in het vaandel. Hoe manifesteert zich dat in jullie gerechten?

Het gaat zover dat we zelfs een plaats zochten voor onze assen van de vuren. Dit hebben we opgelost door ze als bloemvervanger te gebruiken in zoutkorsten. Dit typeert een beetje de keuken van Zouterover. We verwerken vaak loof of schillen van producten in zout (vandaar dus Zouterover). Dit geeft een aparte smaak aan je zoutjes en is gewoon leuk om een andere smaak in bepaalde gerechten te brengen. Zouterover heeft sinds kort zijn eigen biertje op de markt gebracht samen met Gistgeest, een brouwer uit Deurne. Hierin verwerken we het loof van wortels. Karrot is voorlopig enkel nog maar bij ons te verkrijgen. Maar zal snel ook zijn intrede maken in de Hoogstraatse horeca!

VH: Kan je onze volgers een recept meegeven om thuis eens uit te proberen?

We hebben al even een boek uit waar veel receptjes instaan. Nog een nieuwtje voor jullie! Zouterover werkt aan een tweede boek dat uitkomt eind maart bij uitgeverij Lanno!

Maar dus, een receptje?
We gebruiken eigenlijk nooit avocado’s wegens niet duurzaam. Maar je toch avocado zou gebruiken, dan bevat de pit super veel gezonde stoffen. De pit lijkt wel een harde, niet stuk te krijgen bol, maar hij is vanbinnen redelijk zacht. Neem een keukenmes en sla het erin haal de pit uit de vrucht. Snij hem vervolgens in kleine blokjes zo klein als je kan. Verwarm de blokjes in een pannetje zodat ze wat droog worden. Handje zout erover mengen en klaar! Heerlijk nootachtig zoutje en je hebt de vrucht volledig gebruikt.