Hoogstraten is een waar fietsparadijs. Waar het enigszins kan, slingeren fietsroutes door de natuur te midden van akkers en weilanden, langs de boorden van het riviertje de Mark of door de uitgestrekte bossen van Wortel-Kolonie. Via deze drie fietsklassiekers krijg je de meest geliefde plekken van Hoogstraten gepresenteerd.

Aardbeienroute

De Aardbeienroute was één van de allereerste themaroutes in de provincie Antwerpen. Na meer dan 40 jaar is deze fietsroute ook nog steeds de meest populaire bij bezoekers uit alle windstreken. De Aardbeienroute verkent niet alleen het mekka van de aardbeienteelt, maar ze laat je ook kennismaken met Hoogstraatse kroonjuwelen zoals de Sint-Katharinakerk en het Begijnhof. Het fietspad langs de Mark brengt je naar Meersel-Dreef, waar je in het meeste noordelijke punt van België (Bezocht en goedgekeurd door avonturier Tom Waes!) even pauzeert op één van de vele terrassen. De aardbeien zelf vind je in de automaten of thuisverkooppunten die je onderweg tegenkomt.

Landlopersroute

Dwars door de verkoelende bossen van Wortel- en Merksplas-Kolonie volg je het spoor van de landlopers. Hoewel jij hier zorgeloos door het landschap fietst, was dit domein vroeger het toneel voor smokkelaars, landlopers en daklozen. In mei 2022 werd de Landlopersroute nog verfijnd en verbeterd.

Nadat het in 1999 beschermd werd als historisch-cultureel erfgoed is Wortel-Kolonie sinds de zomer van 2021 ook uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De ultieme bekroning voor die bijzondere gebied. Houd zeker even halt in het interactieve bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas-Kolonie of in Bezoekerscentrum De Klapekster. De toegang is gratis.

Fietsen in de Grensvallei

Hoogstraten vormt samen met Merksplas en Baarle-Hertog/Nassau Grensvallei. Aan de hand van drie fietsroutes verken je deze groene regio. Stap op tijd af om verborgen parels en verrassende smaakmakers te verkennen.


Zomerse tip: In de vallei van de Mark komt de grote pimpernel veelvuldig voor. Deze plant is uiterst zeldzaam in Vlaanderen. Er zijn nog maar een drietal vindplaatsen, waarvan de Markvallei de grootste is. In augustus en september zijn de wegbermen uitzonderlijk mooi door de bordeauxrode bloemen van deze bijzondere grote pimpernel.