Hoogstraten in groenten & bloemen

Vrijheid
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Met Hoogstraten in groenten & bloemen wordt in Hoogstraten de zomer sinds 1999 symbolisch afgesloten. Het hele centrum wordt omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met verrassende en driedimensionale creaties in bloemen, groenten en fruit.

Tentoonstelling

Sinds 2012 is Tom De Houwer de vaste ontwerper van alle creaties. Intussen heeft hij een internationaal team van ontwerpers rond zich die onder zijn leiding en coaching nieuwe creaties maken speciaal voor Hoogstraten. Samen voeren zij nationaal én internationaal de top aan in de wereld van florale vormgeving. Tijdens het weekend van Hoogstraten in groenten & bloemen viert hun passie hoogtij. Ze laten hun inventiviteit en enthousiasme los op het grote publiek. Elk van de ontwerpers heeft een eigen persoonlijke stijl, die wordt aangevuld met aanstekelijke spontaniteit, vakmanschap en dynamiek.

De tentoonstelling vindt elke jaar plaats tijdens het derde weekend van september. De creaties staan opgesteld vanaf vrijdagavond 18 uur en worden maandagavond omstreeks 20 uur opnieuw verwijderd.

Voor de laatste editie schreef Hoogstraats stadsdichter Monique Bol een gedicht.
Het gedicht werd op maat gemaakt voor creatie 23. De creatie - van de hand van Tom De Houwer zelf - kreeg als titel 'Yin & Yang en Jugendstil fotokader'.

Om nog na te genieten van de laatste editie van Hoogstraten in groenten & bloemen, kan je hier nog eens beluisteren hoe Monique Bol het gedicht voordraagt.

wilde ideeën trekken ons aan onze mouw hoor onze zucht, geniet van onze samenzang de ware kunst floreert ook door de hand van jou

Monique Bol, stadsdichter Hoogstraten

Vrijwilligersteam

De ontwerpers worden ondersteund door de technische diensten van Stad Hoogstraten en - voor deze 23ste editie - ook door de leerlingen van Vito Hoogstraten. Zij maken de nodige frames en basisstukken voor de verschillende composities. Daarna is het de beurt aan de bloemschikkers om het ontwerp uit te werken. Voor de realisatie wordt een honderdtal vrijwilligers ingeschakeld. De energie die uitgaat van de samenwerking met hen, vormt misschien wel de allerbelangrijkste factor voor het welslagen van dit uitzonderlijk evenement. Zonder hun enthousiasme en inzet zou Hoogstraten in groenten & bloemen nooit zijn uitgegroeid tot een happening van deze omvang en met deze positieve uitstraling.

Zelf meewerken? Dat kan! De organisatie is steeds op zoek naar helpende handen. Iedereen is welkom: jong, oud, bloemschikker of niet-bloemschikker, sterke mannenhanden en fijne vrouwenvingers (of net andersom). Ben je een creatieve duizendpoot met een vlotte pen, een (amateur)fotograaf of social media-expert?

Tom De Houwer, internationaal floraal ontwerper

In 2023 was Hoogstraten in groenten & bloemen...

Dit was het internationaal ontwerpersteam 2023

Intussen heeft Tom een internationaal team van ontwerpers...

Praktische informatie

Parkeren Zaterdag en zondag zijn in en om...

Hoogstraten in groenten & bloemen is een organisatie van VVV Hoogstraten met steun van stad Hoogstraten, Coöperatie Hoogstraten, Vito Hoogstraten en Impuls Media. Met dank aan vele andere sponsors.