Begijntjes Laat Besluit

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Het folkloristisch kinderfeest Begijntjes-Laat-Besluit vindt ieder jaar tijdens het derde weekend van augustus plaats. Het kinderfeest, dat dateert uit de 19de eeuw, bevat nog steeds de ingrediënten van weleer: het zingen voor de nodige 'centjes om te vieren', het verkleed dansen en zingen rond 'den hoop' en het verkleed in stoet door de stad trekken.

Geschiedenis

In het begin van de twintigste eeuw werd er in Hoogstraten Begijntjes Kermis gevierd. Dit evenement zou in de loop der jaren omgedoopt zijn tot Begijntjes Laat Besluit omdat de begijntjes in Hoogstraten het 'laat besluit' zouden genomen hebben het begijnhof langer open te laten (tot 22u in plaats van tot 20u) om zelf naar de kinderen te kunnen gaan kijken die Begijntjes Kermis vierden. Vanaf de jaren 1960 kregen de Hoogstraatse kinderen een echt podium, waarop elk gebuurte een nummertje mag uitvoeren. Vroeger was dat meestal de uitbeelding van een volksliedje of een Kempische dans, maar de laatste jaren treden de meeste groepen aan met een eigen creatie rond één of ander actueel thema.  Na de middag vertrekken alle groepen in stoet naar het stadhuis, in het centrum van Hoogstraten. Dit is een kleurrijke bedoening, aangezien de 'kostuums' nog altijd worden gemaakt zoals het reglement het voorschrijft, volledig uit crêpepapier.

Optredens

Bezoekers kunnen zowel plaatsnemen op de tribune (betalend) of blijven staan (gratis). De optredens vinden plaats in open lucht. Bij regenweer wordt echter uitgeweken naar een overdekte locatie (veilinghallen). De groep die in de stoet en op het podium het best presteert, krijgt van de jury de Wisselbegijn. Daarnaast is er ook een kinderjury die beslist welk gebuurte de Wisselezel krijgt. Tenslotte wordt het vaandel toegekend aan het gebuurte dat op een speelse, kindvriendelijke manier Hoogstraatse elementen in zijn optreden kan verwerken. Vanaf 8.00 uur 's morgens zingen de kinderen in het centrum van Hoogstraten 'Centje om te vieren'. Dit is een oude Hoogstraatse traditie, waarbij alle voorbijgangers door middel van een liedje worden gevraagd een financiële bijdrage te leveren om de feestelijkheden in het gebuurte te bekostigen.