In 2023 was Hoogstraten in groenten & bloemen aan haar 24ste editie toe. In 2012 nam ontwerper Tom De Houwer de fakkel over van Etienne Van Nyen. Na een noodgedwongen pauze in 2020 en 2021 en na het zeer slechte weer tijdens de editie van 2022 staat de organisatie opnieuw klaar om van Hoogstraten in groenten & bloemen 2023 een prachteditie te maken.

Tom De Houwer neemt - samen met een internationaal ontwerpersteam - opnieuw de creatieve leiding voor zijn rekening. Maar wie is Tom De Houwer eigenlijk?

Tom De Houwer

Tom De Houwer staat bekend als één van de meest getalenteerde floraal ontwerpers van zijn tijd.

Zijn unieke ontwerpen - vaak filosofisch geïnspireerd - zijn een inspiratiebron voor duizenden liefhebbers over de hele wereld. Tom is een creatieve duizendpoot en draagt dat ook uit via lezingen, workshops, interviews en publicaties in verschillende internationale tijdschriften.

​Al op jonge leeftijd ontwikkelde Tom zijn eigen stijl. Hij werd geïnspireerd door zijn eigen innerlijke wereld en hoe hij deze interpreteerde. Vandaag de dag is dit ook Toms drijfveer: andere ontwerpers aanmoedigen om hun eigen authenticiteit te ontdekken en dit te vertalen naar hun eigen ontwerpen. ​​

Zijn studenten, werknemers en collega-ontwerpers omschrijven hem als een echte natuurkracht: één brok creativiteit die er naar streeft om het uitgebalanceerde maar delicate evenwicht te bereiken tussen perfectie en authenticiteit, wat vaak diepe en oprechte emoties oproept.

Naast zijn twintig jaren ervaring in zijn eigen bloemenzaak hebben ook Toms lezingen en demonstraties hem tot over de hele wereld gebracht: van China tot Zuid-Korea, naar Mexico, Nederland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Tom is klaar om zijn visie, zijn werkwijze en zijn passie uit te dragen naar ontwerpers over de hele wereld.

Hoogstraten in groenten & bloemen aan haar 23ste editie toe. Hoe kijk je op de voorbije edities terug?

TOM:  Ik kijk er op terug als een zeer rijke ervaring op creatief en menselijk gebied. Deze manier van werken is op creatief gebied eerder architecturaal te noemen qua werkwijze en minder intuïtief. Waar je in je atelier en winkel beroep doet op je creatieve reflex en florale objecten laat ontstaan in het moment moet je voor HGB het ganse proces voordenken en rationaliseren. Enkel zo kan je de werken op een succesvolle manier uit handen geven. Ik heb op menselijk gebied heel veel enthousiaste bloemenliefhebbers leren kennen via de HGB nalatenschap van Etienne. Het is een soort van familie voor mij. Altijd leuk om elkaar weer te zien en samen te werken elk jaar en daartussen.

Zonder inzet van de vrijwilligers is een evenement van deze omvang niet haalbaar. Je werkt al enkele jaren met deze kern samen en je bent ondertussen voor hen een echte goeroe geworden. Hoe verloopt de samenwerking met de meer dan 100 helpers die in 4 dagen alle creaties van dit niveau moeten klaarstomen?

TOM: Het is een mooie organische samenwerking. Een geweldig team van vrijwilligers die met veel inzet en doorzettingsvermogen de ontwerpen omzetten van idee naar werkelijkheid. Dat bezorgt je als ontwerper met momenten kippenvel. Ook na 10 jaar.

Hoe zie je de toekomst van Hoogstraten in groenten en bloemen ?

TOM: Ik geloof dat dit event kan uitgroeien tot een event waarbij we nog meer bezoekers nationaal en internationaal kunnen aantrekken. Het niveau is er. Nu nog de mensen tot hier krijgen. Met behulp van de nieuwe media en de juiste stappen moet dit mogelijk zijn. Laat ons samen Hoogstraten verder op de kaart zetten.