Sint-Katharinakerk
Sint-Katharinakerk
Routes die hier passeren
- Streetart-wandeling (7,5 km)
- Bloesemfietsroute (34 km)
- Opening Toeristisch Seizoen - fietsroute (51 km)
- Culinaire Fietsroutes (54 km)
- Gravelroute door de Grensvalei (82 km)
- Digitale Erfgoedwandeling (6 km)
- Proef 'De Smaak van Hoogstraten' (7,5 km)
- Bijenfietsroute lang (37 km)
- Bijenfietsroute kort (25 km)
- Stadswandeling Hoogstraten (5,5 km)
- 7 Bijzondere grensgevallen (Verschillende afstanden)
- Nutteloze Borden Wandeling (5,5 km)
Deze indrukwekkende kerk werd gebouwd tussen 1524 en 1546 in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg. Het plan was van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “triomf der bakstenen” genoemd. Het is dan ook niet voor niets één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld.
De Sint-Katharinakerk is een vaste waarde aan de horizon in Hoogstraten. Eeuwenlang bepaalde zij het socioculturele leven van de Hoogstratenaar.
Haar geschiedenis is voor een groot deel de geschiedenis van Hoogstraten. Wanneer je in de kerk rondwandelt, zie je de heren, graven en hertogen van Hoogstraten passeren in de prachtige glasramen en het unieke funeraire erfgoed.
De Sint-Katharinakerk is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek, meer bepaald de Kempense baksteengotiek. Hoogstraten heeft daarmee een kerk die zich kan meten aan kerken zoals de O.L.V.-kathedraal in Antwerpen en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Een bezoek aan de Sint-Katharinakerk is dan ook één van de niet-te-missen activiteiten in Hoogstraten. De nieuwe website geeft je alvast een voorsmaakje van deze Hoogstraatse erfgoedparel.
Heilig Bloed
De geschiedenis van het Heilig Bloed van Hoogstraten vangt aan omstreeks 1380 in het Noord-Brabantse stadje Boxtel (NL). Toen priester Eligius van den Aker in dat jaar de Heilig Mis opdroeg in de kerk van Boxtel, stootte hij per ongeluk de kelk met geconsacreerde wijn om. De witte wijn vloeide over corporale en altaardwaal, waarbij de witte wijn onmiddellijk bloedrood kleurde, het bloed van Christus. In 1652 kwamen de vermaarde Heilig Bloeddoeken tijdens de godsdiensttroebelen van het Nederlandse Boxtel naar Hoogstraten. Sindsdien gaat er elk jaar een Heilig Bloedprocessie uit in Hoogstraten op de eerste en tweede zondag na Pinksteren.
Grootscheepse restauratie
Al zo’n 500 jaar lang bepaalt de Sint-Katharinakerk de skyline van Hoogstraten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een grootscheepse restauratie zich opdrong. Na een jarenlange voorbereiding werd in het najaar van 2017 gestart met de werken aan de kerktoren die volledig in de stellingen verdween. Sinds september 2019 straalt hij als nooit tevoren. Vanaf april 2020 werd gestart met de werken aan het kerkschip. In een gefaseerde aanpak zal het volledige exterieur en interieur van het gebouw aangepakt worden. Het verwachte einde is voorzien voor 2026.
Individueel bezoek tijdelijk niet mogelijk
In deze fase van de restauratiewerken blijft de Sint-Katharinakerk gesloten. Met speciale gelegenheden zoals Opening Toeristisch Seizoen (april), Heilig Bloed (juni), Open Kerkendag (juni) en Hoogstraten in groenten & bloemen (september) zal de Sint-Katharinakerk te bezoeken zijn.
Ook het tijdelijke infopunt dat buiten voor de Sint-Katharinakerk staat is altijd geopend.
Groepsbezoek blijft mogelijk
Onder leiding van een vakkundige Hoogstraatse stadsgids kan jouw groep of vereniging de Sint-Katharinakerk nog altijd bezoeken. Het team van VisitHoogstraten maakt voor jouw groep graag een bezoek op maat. Kies voor een klassieke rondleiding, een rondleiding over de symboliek of de restauratie of een torenbeklimming.
Mooie grote kerk met prachtig houtsnijwerk in de stijl van de Brabantse gotiek. Mooie gebrandschilderde ramen. Ook een mooi koor met de praalgraven van Antoon van Lalaing en Elisabeth van Culemborg. Aan de zijkant bevinden zich een aantal mooie kapellen en altaarstukken. De moeite waard om te bekijken.
Gert-Jan Vonk via Tripadvisor – juni 2020
Het leven van Sint-Jozef
Met ‘Het leven van Sint-Jozef’ herbergt de Sint-Katharinakerk een Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap. Het paneel - van de hand van een anoniem kunstenaar - dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw en is zowel qua iconografie als kunsthistorisch van onschatbare waarde. Dit kunstwerk werd speciaal gemaakt voor de Sint-Katharinakerk en is er de dag van vandaag nog steeds te bewonderen.
Op dit moment wordt Het leven van Sint-Jozef gerestaureerd. Uiteraard krijgt het opnieuw een ereplaats na de totaalrenovatie van de Sint-Katharinakerk.