De Grensvallei heeft een rijk verleden. Hier draaide het steeds rond mensen en waartoe ze in staat kunnen zijn. Hier werden karakters gesmeed. Die verhalen galmen nog steeds na en de sporen ervan kan je zelf ontdekken: breng een bezoek aan de koloniën of fiets er dwars doorheen via de Landlopersroute. Je duikt als het ware terug de tijd in.

In de Grensvallei zijn we ons bewust van onze geschiedenis en staan we ook nu nog steeds bewust in het leven met oog voor kwaliteit. In de Grensvallei beleef je bewust de kleine en de grote dingen. Het maakt ons veelzijdig en dankbaar voor de kansen die we krijgen en het geluk dat we mee creëren. 

Bijzondere figuren

Het boeiende verleden van de Grensvallei is te danken aan heel wat prominente figuren die door de eeuwen heen hun sporen hebben achterlaten.

In Hoogstraten speelden Graaf Antoon de Lalaing en Gravin Elisabeth van Culemborg een belangrijke rol. Ze gaven onder andere de opdracht voor de bouw van de Sint-Katharinakerk. Antoon De Lalaing was in dienst van Filips de Schone en Karel V. Later werd hij waarnemend landvoogd van de Nederlanden. Zijn echtgenote Elisabeth hield van kunst en architectuur en lag aan de basis van verschillende bouwwerken in Hoogstraten.

De Hertog van Brabant stond dan weer centraal in het ontstaan van de enclavesituatie in Baarle terwijl Johannes Van Den Bosch de grote lijnen uittekende voor de Koloniën.

Bewust zorgzame regio

In de Grensvallei speelt het zorgende aspect een belangrijke rol. Zowel vroeger als nu. In de tijd van de koloniën werden landlopers opgevangen in de regio en werd hen een beroep aangeleerd. Nu nemen zorgcentra als Widar & De Slinger de opvang van personen met een handicap voor hun rekening. Natuurpunt Markvallei zorgt voor het behoud van onze adembenemende natuur.

Zouterover biedt niet alleen een belevingsrestaurant, maar met hun 'Time Out' projecten en het 'Zanderover Voedselbos' begeleiden ze jongeren die het wat moeilijker hebben.

Belevingshuis De Landloper

In Wortel-Kolonie vind je het gloednieuwe belevingshuis De Landloper. Hier beleef je het verhaal van de koloniën via een supercoole escaperoom, een interactief GPS-spel of je huurt er steps of scooters om op je eigen tempo De Grensvallei te ontdekken.

Wortel-Kolonie

Podcast Wortel-Kolonie

Bijzondere plekken, met een intrigerende naam en een fascinerende geschiedenis. Dat zijn de Koloniën van Weldadigheid. En toch is nog niet iedereen bewust van het verhaal erachter, en de verhalen van de vele tienduizenden mensen die er verbleven.

Deze podcast vertelt die verborgen geschiedenis. Met verhalen uit Wortel-Kolonie, een wonderlijke plek aan de rand van het land, die 200 jaar oud is en onlangs toegevoegd werd aan de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Bewust op wandel

In de Grensvallei zijn er heel wat interessante thematische wandelingen die je onderdompelen in de wereld van de landlopers. Het Vagebondjespad en het Ontsnappingspad loodsen je door Merksplas-Kolonie als een echte landloper.

Een gids neemt je mee op cultuurhistorische ontdekkingsreis op het landlopersdomein. 

Zwevende kruisjes

In de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog brak de Spaanse Griep uit en ook Merksplas-Kolonie ontsnapte niet aan deze pandemie. De combinatie van zwakke immuunsystemen en onhygiënische omstandigheden zorgde ervoor dat er uiteindelijk meer dan 2000 mensen zouden sterven aan influenza.
Aangezien er op de landlopersbegraafplaats maar 12 houten kerkhofkruisjes beschikbaar waren en de sterfgevallen elkaar snel opvolgden, werden de kruisjes veelvuldig verplaatst en leken ze wel te zweven. 

Lokale kwaliteit

Hoogstraten staat wereldwijd bekend als het mekka van de aardbeienteelt (de Aardbeienroute is niet voor niets één van de eerste themaroutes in de Kempen), maar ook andere streekproducten van de Grensvallei zijn het ontdekken waard.

Met maar liefst 5 brouwerijen op haar grondgebied, heeft de Grensvallei aan heerlijke streekbieren geen gebrek. Laat je verleiden door klinkende namen zoals Zwarte Marjan, Tripel Katrien, Finesse, Vageblond, Zeezuiper of Hop Jom!

Maar er is meer. Veel meer. Proef het lokaal lekkers. Je zal versteld staan van de verrassende smaken en de passie en het vakmanschap van de lokale producenten.

Boefje voor een dag

De onvrije kolonie van Merksplas was eigenlijk een soort gevangenis. In het Gevangenismuseum duik je de geschiedenis in aan de hand van levensverhalen en belevingen. De kleinsten spelen er 'boefje voor een dag'.