Collectie
Het Stedelijk Museum Hoogstraten beheert een omvangrijke collectie die opgebouwd is sinds 1928 met de oprichting van een museum door de Hoogstratense Oudheidkundige Kring.
Bewaren voor de toekomst
Het Stedelijk Museum Hoogstraten heeft tot doel het erfgoed van het Land van Hoogstraten, van de prehistorie tot het heden, te verzamelen, bewaren, ontsluiten en bestuderen. Hoe doen we dit?
- door een representatieve collectie van ons erfgoed te verkrijgen
- door de voorwerpen op de juiste manier te bewaren: in zuurvrije dozen, in aangepaste depots, met restauratie en conservatie
- door dit erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Hiervoor organiseren we tentoonstellingen en hebben we een online erfgoedbank, maar bieden we ook educatieve programma's aan.
- door meer te weten te komen over ons erfgoed via wetenschappelijk onderzoek
Archeologische collectie
De Meirberg in Meer is een van de oudste archeologische sites van België. Stedelijk Museum Hoogstraten beheert een deel van deze collectie. Daarnaast beheert zij ook de artefacten gevonden bij archeologische opgravingen in het Begijnhof en Hoogstraten.
Heilig Bloedcollectie
Kort voor 1380 geschiedde in Boxtel een wonder, waarbij witte miswijn uit een door de priester omgestoten kelk op de altaardoeken en het corporale veranderde in bloedvlekken. Pas op zijn sterfbed maakte de priester dit bekend. Spoedig trokken bedevaartgangers naar Boxtel om de zogenoemde Heilige Bloeddoeken te vereren. Hoogstraten ontving in 1652 de Heilig-Bloeddoeken van Boxtel in Noord-Brabant. Dit was het begin van de Heilig Bloedverering in Hoogstraten. Het Stedelijk Museum van Hoogstraten is begonnen als het Heilig Bloedvolksmuseum en bezit ook nu nog een collectie rond het Heilig Bloed.
Erfgoedcollectie
Het Stedelijk Museum Hoogstraten bezit een collectie die getuigt van het rijke verleden van Hoogstraten. De collectie omvat zowel voorwerpen van de ambachten van vroeger als van zaken die getuigen van het dagelijkse leven in Hoogstraten: 16de eeuwse matrijzen voor schepenzegels, ex-voto's, Hoogstraats aardewerk, ... .
Kunstcollectie
In 1937 en in 2001 ontving het museum twee belangrijke schenkingen die het grootste deel uitmaken van de kunstcollectie. In 1937 schonk Alfred Ost een deel van zijn werken aan het toenmalige Heilig Bloedvolksmuseum en in 2001 de erfgenamen van Jan Huet een 600-tal werken van Jan Huet aan het Stedelijk Museum. Hiernaast bezit het Stedelijk Museum ook nog een collectie van Karel Boom, Jozef Tegenbos, Maurits Bilcke, en andere Hoogstraatse kunstenaars. In 2015 kocht het Stedelijk Museum een topwerk aan: een schilderij van het interieur van de Sint-Katharinakerk door Joannes Bosboom. Het werk dateert uit 1843.
Ik wil iets schenken aan het museum
Het Stedelijk Museum heeft een afgelijnd verzamelbeleid. Een eerste criterium is geografisch: objecten die een sterke band hebben met Hoogstraten worden verzameld. Dit kan gaan om objecten vervaardigd door en voor een persoon, vereniging, instelling of bedrijf die een band met Hoogstraten hebben. Een tweede criterium is dat de objecten de kerncollectie dienen aan te vullen of te vervolledigen. Tenslotte wordt elk object individueel geëvalueerd. Er wordt gekeken of het al niet in de collectie zit, of het museumwaardig is, ...
Indien u een voorwerp wenst te schenken, kan u contact met ons opnemen op [email protected] of 03 340 19 80.