'Den ouden Koolhof' is een project van de Stad Hoogstraten, het Stedelijk Museum Hoogstraten, VELT Noorderkempen en een tiental vrijwilligers. De doelstelling is om van de museumtuin een authentieke historische groentetuin te maken.

Wanneer in 2019 de buxusmot de museumtuin aantastte, was het duidelijk dat we iets moesten doen. De museumtuin was immers een siertuin die grotendeels bestond uit buxusplanten. Het idee om er een historische tuin van te maken, kwam al snel boven water. Eerst werd er een grondig historisch onderzoek gevoerd naar wat er in die tuin de afgelopen eeuwen werd gedaan. 

Op 26 november 2022 wint Den Ouden Koolhof de provinciale Erfgoedprijs.

De jury apprecieert de durf om de vertrouwde tuin weg te halen en te vervangen door wat er ooit stond. “Bovendien werd dit heel bewust onderzocht en grondig wetenschappelijk onderbouwd. De samenwerking met VELT en het sociale aspect geven dit project een hoge maatschappelijke relevantie. Dit een echte eye-opener: hoe vanuit erfgoedaspecten kan worden geleerd op een ecologisch verantwoorde wijze om te springen met een historische tuin; dat mag gedeeld worden, zeker met andere begijnhoven in Vlaanderen.”

Jury Erfgoedprijs