Cultuurliefhebbers, meerwaardezoekers en al wie houdt van schoonheid, kunst en erfgoed komen in Hoogstraten ogen en oren te kort. Een bijzondere tentoonstelling bezoeken? Met een gepassioneerde gids architecturale parels ontdekken? Beiaardconcerten bijwonen? Met de kinderen op speurtocht of schattenjacht? Of de podcast over Wortel-Kolonie (Unesco Werelderfgoed!) beluisteren? Neem je agenda er bij en leg het vast. In Hoogstraten heeft de zomer ook steeds een laagje diepgang.

IKO Tentoonstelling

Elk jaar stelt het IKO - de Kunstacademie - tentoon in het Stedelijk Museum Hoogstraten. Dit jaar is het de beurt aan het atelier Kunstexploratie.

Kunstexploratie is een cursus voor volwassenen aan het IKO. In dit initiatieatelier maak je een boeiende ontdekkingstocht doorheen de wereld van de beeldende kunsten. Wat zijn de mogelijkheden van het gebruik van lijnen, vlakken, vormen, kleuren, compositie en ruimte.

De resultaten van deze zoektocht in de wereld van kunst, in al zijn vormen en disciplines, kan je van 30 juni tot en met 21 augustus komen bewonderen tijdens de zomertentoonstelling.

Beiaardconcerten

Deze zomer laat de beiaard weer van zich horen. Zoek een rustig hoekje in de omgeving van de Sint-Katharinakerk, of maak de ervaring compleet op één van de vele terrassen ‘onder de toren’: terwijl bekende gastbeiaardiers de klokken doen klinken, klink jij met vrienden op het leven! Het programma is op z’n minst indrukwekkend te noemen: stadsbeiaardier Luc Dockx laat zich bijstaan door het summum van beiaardiers uit binnen- en buitenland.

Dit jaar staan er zowel in juli als in augustus beiaardconcerten op het programma. Elke woensdag om half 8 geniet je van je de 'bronzen stembanden' van de Sint-Katharinatoren.

Speurtocht kasteel Hoogstraten Speurtocht kasteel Hoogstraten

Speurtocht Langs het Kasteel

Heb jij altijd al eens het megagrote kasteel van Hoogstraten van dichterbij willen zien? Dan hebben we goed nieuws voor je! Want er bestaat een superleuke speurtocht in de buurt van het Gelmelslot.

Trek je stapschoenen aan, zet je speurneus op en kijk goed rond! We maken een leuke wandeling van ongeveer vijf kilometer, die je ook langs het kasteel van Hoogstraten brengt. Maar dat is zeker niet alles! Onderweg is er ook tijd gemaakt om even tot rust tot komen, te spelen en als je wil, kan je zelfs ook nog picknicken.

Schatten van Vlieg op het Begijnhof: Wat zegt jouw neus?

Volg je speurneus door het Stedelijk Museum op het Begijnhof van Hoogstraten. Ruik eens aan een echt schilderij en ontdek alle kruiden en planten in de middeleeuwse museumtuin. Met je zoekkaart in de hand teken, ontdek en filosofeer je over alle geuren van de prehistorie tot de middeleeuwen. Ga samen met je (groot)ouders op zoek naar de schat van vlieg!

  • Gratis zoektocht
  • 6-12 jarigen
  • 1 juli – 21 augustus
  • Leuke prijzen te winnen

Podcast Aan De Rand Van Het Land Foto: Stedelijk Museum Hoogstraten

Aan de Rand van het Land

Eigentijdse en hyper trendy. Deze podcast brengt de geschiedenis van Wortel-Kolonie tot leven en vertelt je waarom Wortel-Kolonie tot Unesco Werelderfgoed werd uitgeroepen. Drie grote kleppers: Lieven Van Gils, Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen kruipen in de huid van de personages en verteller.

Doe de Erfgoedwandeling in Wortel-Kolonie terwijl je naar de podcast luistert, zo komt het verhaal letterlijk en figuurlijk binnen. Van je oren tot je hart.

Het Bankje

Het Bankje van Open Doek presenteert je een zomer lang originele verhalen. Meer nog: met leuke podcasts brengt 'Het Bankje' theater tot bij jou.

Jouw inspanningen blijven beperkt tot ontspannen wandelen en fietsen, jezelf neer zetten op de geselecteerde banken en luisteren. Zalig toch?! Je bent de bevoorrechte getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit. In Hoogstraten kan je zo naar 20 verschillende podcasts luisteren. Ontdek hier alvast de verhalen.

De Balsamboom

Chique gebouwd

Exclusief voor groepen tijdens de zomermaanden!

Tijdens deze exclusieve rondleiding 'Chique Gebouwd' voor groepen maak je kennis met de bijzonder fotogenieke gevels op de Vrijheid uit de 19de en 20ste eeuw.

Een gepassioneerde Hoogstraatse stadsgids neemt je groep mee op sleeptouw voor een verrassende wandeling over de Vrijheid. Rond 1880 was het immers ook een bruisende stad met pottenbakkers, brouwerijen, leerlooierijen, hotels en cafés. Sappige verhalen zijn het logische gevolg...

De prachtige gevels van de Vrijheid verbergen boeiende verhalen. De wandeling Chique Gebouwd geeft de geheimen prijs over de bouwheren en de bewoners: stuk voor stuk succesvolle middenstanders en zelfstandigen

Luce Van Nueten, stadsgids