Cultuurliefhebbers, meerwaardezoekers en al wie houdt van schoonheid, kunst en erfgoed komen in Hoogstraten ogen en oren te kort. Een bijzondere tentoonstelling bezoeken? Met een gepassioneerde gids architecturale parels ontdekken? Beiaardconcerten bijwonen? Met de kinderen op speurtocht of schattenjacht? Of de podcast over Wortel-Kolonie (Unesco Werelderfgoed!) beluisteren? Neem je agenda er bij en leg het vast. In Hoogstraten heeft de zomer ook steeds een laagje diepgang.

Aan de Rand van het Land

Eigentijdse en hyper trendy. Deze podcast brengt de geschiedenis van Wortel-Kolonie tot leven en vertelt je waarom Wortel-Kolonie tot Unesco Werelderfgoed werd uitgeroepen. Drie grote kleppers: Lieven Van Gils, Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen kruipen in de huid van de personages en verteller.

Sinds begin juni zijn er 3 gloednieuwe afleveringen aan toegevoegd. Verleden, heden en toekomst worden er op een leuke, ludieke manier uit de doeken gedaan. Luistertip!

Doe de Erfgoedwandeling in Wortel-Kolonie terwijl je naar de podcast luistert, zo komt het verhaal letterlijk en figuurlijk binnen. Van je oren tot je hart.

Kom 'land-lopen' in Wortel-Kolonie Foto: Floor Bogaerts

Snuitwandeling Natuurpunt

De snuitwandeling van Natuurpunt Markvallei in Wortel-Kolonie is een natuuravontuur vol vlindervertier, konijnenlol, vossenvermaak en vogelvreugde!

Trek er op uit met de snuit'beleefzak' vol opdrachten en snuittips en maak je wandeling nog leuker, spannender en grappiger. Haal je beleefzak in bezoekerscentrum Vallei van het Merkske, De Klapekster (5 euro), en beleef een topmiddag in de natuur van Wortel-Kolonie. Bij een groter gezelschap ontleen je er best meer.

Alle info kan je bekijken op de website van Natuurpunt of via mail naar bezoekerscentrum Vallei van het Merkske.

IKO stelt tentoon

Tijdens de zomermaanden, van 25 juni tot 25 augustus, worden de museumzalen van het Stedelijk Museum Hoogstraten naar goede gewoonte gekaapt door de studenten van IKO de Kunstacademie. Gedurende een jaar maken de kunststudenten van IKO bergen prachtige kunstwerk. Tijdens de zomer verhuist een selectie van de allerbeste werken naar het museum. Het curatorschap wordt gedurende twee maanden volledig overgedragen aan het team en de studenten van IKO.

Museum - IKO stelt tentoon Museum - IKO stelt tentoon

Beiaardconcerten

Deze zomer laat de beiaard weer van zich horen. Zoek een rustig hoekje in de omgeving van de Sint-Katharinakerk, of maak de ervaring compleet op één van de vele terrassen ‘onder de toren’: terwijl bekende gastbeiaardiers de klokken doen klinken, klink jij met vrienden op het leven! Het programma is op z’n minst indrukwekkend te noemen: stadsbeiaardier Luc Dockx laat zich bijstaan door het summum van beiaardiers uit binnen- en buitenland.

Dit jaar staan er zowel in juli als in augustus beiaardconcerten op het programma. Elke woensdag om half 8 geniet je van je de 'bronzen stembanden' van de Sint-Katharinatoren.

Speurtocht langs het Kasteel

Heb jij altijd al eens het megagrote kasteel van Hoogstraten van dichterbij willen zien? Dan hebben we goed nieuws voor je! Want er bestaat een superleuke speurtocht in de buurt van het Gelmelslot.

Trek je stapschoenen aan, zet je speurneus op en kijk goed rond! We maken een leuke wandeling van ongeveer vijf kilometer, die je ook langs het kasteel van Hoogstraten brengt. Maar dat is zeker niet alles! Onderweg is er ook tijd gemaakt om even tot rust te komen, te spelen en als je wil, kan je zelfs ook nog picknicken.

Speurtocht kasteel Hoogstraten Speurtocht kasteel Hoogstraten

3 x schatten jagen met Vlieg: ‘Proef jij wat ik proef?’

Dit jaar verstopte Vlieg niet één maar drie schatten in Hoogstraten. Volg je speurneus door het Stedelijk Museum op het Begijnhof, bij VisitHoogstraten en de bibliotheek van Hoogstraten. Dit jaar is het thema: ‘proeven’. Voltooi de drie zoektochten en ontvang een heerlijk verfrissende prijs! Waar wacht je nog op schattenjager?

  • Gratis zoektocht
  • 4-8 jarigen
  • 1 juli – 31 augustus
  • Leuke prijzen te winnen

Belevingshuis De Landloper

In Wortel-Kolonie vind je het gloednieuwe belevingshuis De Landloper. Hier beleef je het verhaal van de koloniën via een supercoole escaperoom, een interactief GPS-spel of je huurt er steps of scooters om op je eigen tempo De Grensvallei te ontdekken.

Boswachter Bart

Koloniewandeling Natuurpunt

Elke derde zondag van de maand organiseert Natuurpunt Markvallei een gratis gegidste wandeling in Wortel-Kolonie. Een ervaren gids leidt je met oog voor natuur en erfgoed doorheen dit prachtige natuurgebied. Je ondervindt aan den lijve hoe de kilometerslange, regelmatige dreven je tot rust brengen en je krijgt de eigenaardigheden van de natuur op een aangename manier gepresenteerd.

Streetart

Hoogstraten heeft stilaan een fameuze reeks streetartkunstenaars weten te strikken. Grote namen als Cee Pil, Pol Cosmo, Letterknecht en Jellyfish hebben reeds hun handtekening in het straatbeeld achtergelaten. Hoog tijd om deze kunstwerken in een wandeling doorheen het stadscentrum samen te brengen.

Tijdens de wandeling passeer je onder andere langs fel gekleurde insecten, gloednieuwe landlopers en een indrukwekkende ode aan de zorg.