Deze zomer laat de beiaard weer van zich horen. Zoek een rustig hoekje in de omgeving van de Sint-Katharinakerk, of maak de ervaring compleet op één van de vele terrassen ‘onder de toren’: terwijl bekende gastbeiaardiers de klokken doen klinken, klink jij met vrienden op het leven! Het programma is op z’n minst indrukwekkend te noemen: stadsbeiaardier Luc Dockx laat zich bijstaan door een internationaal gezelschap gastbeiaardiers.

Dit jaar staan er zowel in juli als in augustus beiaardconcerten op het programma. Elke woensdag om half 8 geniet je van de 'bronzen stembanden' van de Sint-Katharinatoren.

Toren Sint-Katharinakerk

Zomerse Beiaardconcerten

Woensdag 6 juli: Ludo Geloen – Ieper
Woensdag 13 juli: Pierre Ramakers – Scherpenheuvel
Woensdag 20 juli: Twan Bearda - Grimbergen
Woensdag 27 juli: Carl Van Eyndhoven – Mol
Woensdag 3 augustus: Luc & Kamiel Dockx – Hoogstraten
Woensdag 10 augustus: - Jan Verheyen – Hasselt
Woensdag 17 augustus: Jasper Depraetere – Lier
Woensdag 24 augustus: Toni Raats - Roosendaal       
Woensdag 31 augustus: Luc Dockx - Hoogstraten

Hemony Beiaard

Hoog in haar toren herbergt de Sint-Katharinakerk een prachtige beiaard. In de recent gerestaureerde en vernieuwde beiaardkamer hangen 49 beiaardklokken, tezamen goed voor maar liefst 23 ton! De beiaard is samengesteld uit historische Hemony-klokken en meer recente Michiels- en Eijsboutsklokken.

De installatie van de beiaard was in 1960 de bekroning op het werk en een passend sluitstuk van de wederopbouw die plaatsvond tussen 1953 en 1958. Het was voormalig deken Lauwerys die erin slaagde om de in onbruik geraakte kapittelbeiaard van de O.L.V.-Kathedraal van Antwerpen naar Hoogstraten te halen. Zodoende verhuisden 24 waardevolle Hemonyklokken naar de Sint-Katharinakerk. Deze werden aangevuld met 26 Michielsklokken.

Bij de restauratie van de kerktoren en beiaard in de periode 2017-2019 werden alle klokken verwijderd en overgebracht naar de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Daar werden alle klokken minutieus gecontroleerd, hersteld en herstemd. Met de restauratie wilde men de historische Hemonyklank zo goed mogelijk benaderen. Daarom werden de klokken herstemd en werden 5 kleine discantklokjes vervangen door 4 nieuwe basklokken: Franciscus, Leonardus, Elisabeth en Rombout. Deze toevoeging zorgt voor een klank die meer in lijn ligt van de monumentale toren en de historische klank. Het totale gewicht van het instrument verdubbelde er ook ruimschoots door, van 11 000 kg naar maar liefst 23 000 kg.