Het Stedelijk Museum Hoogstraten neemt je vanaf 10 september in de expo ‘Gelmelslot’ mee op sleeptouw door meer dan 800 jaar geschiedenis van het kasteel en haar meest opvallende bewoners.

De geschiedenis van het Gelmelslot, het kasteel van Hoogstraten, is ronduit fascinerend. Wat ooit begon als een bescheiden motte op de oever van een kleine rivier zou op haar hoogtepunt een formidabel renaissancekasteel worden dat bijna de loop van de Europese geschiedenis veranderde. Gedurende de eeuwen zag het kasteel spraakmakende bewoners passeren, kreeg het te kampen met desastreuze tegenslagen en onderging het verschillende transformaties. De grandeur en omvang van het kasteel volgden steeds de status van haar bewoners.

Het Gelmelslot in verval, eind 17de eeuw Het Gelmelslot in verval, eind 17de eeuw

In deze expo nemen we je mee op sleeptouw door meer dan 800 jaar geschiedenis van het kasteel en haar meest opvallende bewoners. We beginnen het verhaal bij de heren van Hoogstraten in de 12de  eeuw. Over de periode daarvoor, dus ook over de legende van de noorman Gelmel die de stichter van het kasteel zou zijn geweest, hebben we helaas geen zekerheid.

Maar de feiten die we wél kennen zijn bijzonder boeiend. Je zou het nu misschien niet meer denken, maar de historische bewoners van het kasteel bewogen zich in de allerhoogste adellijke kringen van Europa (en daardoor dus eigenlijk de wereld). Zeker in de periode van het graafschap Hoogstraten zien we een aantal markante figuren die door hun positie Hoogstraten en het kasteel naar de voorgrond van het Europese politieke toneel weten te werken. Kom de verhalen van het kasteel en haar bewoners ontdekken in het museum.

Memorietafel van Elisabeth van Culemborg samen met haar twee echtgenoten, Jan van Culemborg en Antoon de Lalaing. Memorietafel van Elisabeth van Culemborg samen met haar twee echtgenoten, Jan van Culemborg en Antoon de Lalaing - Uit de collectie van Elisabeth Weeshuismuseum, Culemborg

Speciaal voor deze tentoonstelling werd ook een geluidsspel ontwikkeld over de 'Unie van Hoogstraten'. In dit klankspel nemen we je mee naar 1603, naar een moment dat het Gelmelslot recht in de vuurlinie lag tussen Spaanse en Nederlandse troepen. Stemacteur Michaël Pas neemt je als 'Eletto van de Unie' mee in dit onwaarschijnlijke verhaal uit de Tachtigjarige Oorlog.

De tentoonstelling loopt van zondag 10 september 2023 tot en met zondag 10 maart 2024 in het Stedelijk Museum Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten. De toegang is, zoals steeds, gratis. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14u tot 17u.