Hoogstraten houdt haar tradities in ere. Jaarlijks, op de eerste en de tweede zondag na Pinksteren, gaat de Heilig Bloedprocessie uit. Een jarenlange traditie:
de allereerste processie in Hoogstraten ging uit in mei 1652. Sindsdien stromen toeristen en bedevaarders toe om te kijken en te genieten van de gezellige sfeer en de onvervalste Kempische devotie. De Heilig Bloedprocessie werd in 2008 uitgeroepen tot Vlaams Cultureel Erfgoed.

Een evenement van deze omvang brengt uiteraard ook wat verkeershinder met zich mee. Uiteraard probeert Stad Hoogstraten deze tot het minimum te beperken. Klik op onderstaande link om te zien welke wijzigingen zullen plaats vinden.

Heilig Bloedprocessie

370 jaar geleden ging de processie voor de eerst keer uit in Hoogstraten. De geschiedenis van het Heilig Bloed van Hoogstraten vangt aan omstreeks 1380 in het Noordbrabantse stadje Boxtel (Nl). In dat jaar stootte priester Eligius van den Aker (rector van het Heilige-Geestaltaar in de kerk van Esch) per ongeluk de kelk met geconsacreerde wijn om, toen hij de Heilige Mis opdroeg aan het altaar van de Heilige Driekoningen in de kerk van Boxtel.

Programma

De Heilig Bloedprocessie vindt elk jaar plaats op de eerste en tweede zondag na Pinksteren. De processie vertrekt steeds om 11.00 uur (na de hoogmis van 09.30 uur) aan de Sint-Katharinakerk.
De eerste zondag gaat de processie noordwaarts. Het parcours gaat via Vrijheid, Van Aertselaerplein, Moerstraat, Boxtelstraat, Tinnepotstraat en terug over Vrijheid.
De tweede zondag gaat ze zuidwaarts. De processie dan stelt op in de Gelmelstraat en gaat via Vrijheid en Heilig Bloedlaan naar de site van het woonzorgcentrum Stede Akkers.
Op donderdag - met Sacramentsdag - gaat er een verkorte processie uit in de Sint-Katharinakerk zelf.

Traditioneel kan je op de Heilig Bloedzondagen de Sint-Katharinatoren beklimmen.

De Sint-Katharinakerk is exact 104,70 meter hoog. De ommegang – het hoogste punt dat je kan beklimmen – bevindt zich op ongeveer 75 meter. Je moet hiervoor 294 trappen overwinnen op een duizelingwekkende wenteltrap, maar het is de inspanning meer dan de moeite waard. Eens je boven bent, krijg je een adembenemend panorama voorgeschoteld. In alle windrichtingen verschijnt een indrukwekkende skyline. Bij de juiste weersomstandigheden zie je kerktorens uit de hele omgeving, de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal van Antwerpen en de koeltorens in Doel.

Heilig Bloedkermis en jaarmarkt

Het mag dan wel een vreemde combinatie zijn, maar de Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de kermis, de zogenaamde ‘Heilig Bloedfoor’.

De kermis is open op:

  • zondag na de processie
  • maandag vanaf 16.30 uur
  • woensdag met de jaarmarkt

Op woensdag, tussen de twee zondagen in, vindt de jaarmarkt plaats. Ze start om 17 uur en is steeds goed voor een feest tot in de vroege uurtjes.

Stratenloop

Ook voor sportliefhebbers hebben de Heilig Bloedfeesten iets leuk op het programma. Op woensdag organiseert de gemeentelijke sportraad jaarlijks de bekende stratenloop Hoogstraten. Om 18.30 uur wordt bijna gelijktijdig de start gegeven van de verschillende categorieën:

  • jeugdloop voor kinderen van de lagere school (500 m voor 1ste tot 3de leerjaar en 1200 m voor 4de tot 6de leerjaar)
  • jogging (5 km of 10 km; zonder tijdregistratie)
  • wedstrijd (10 km met tijdregistratie)

Stratenloop Hoogstraten