Hoogstraten, en met uitbreiding de Grensvallei (het samenwerkingsverband met Merksplas en Baarle-Hertog/Nassau), hoeft zijn plaats op de bierkaart niet meer te verdienen. Met verschillende brouwerijen op het grondgebied van deze vier gemeenten, kunnen we onszelf, zonder blozen, een echte bierregio noemen. Benieuwd? Kom het zelf ontdekken!

Vul je koelkast met de Grensvallei.

Vier échte brouwerijen die elk garant staan voor bieren van topkwaliteit, dat is toch een luxe, niet?

  • De Scheldebrouwerij is al meer dan 25 jaar een vaste waarde in het bierlandschap. Oorspronkelijk ontstaan in Bergen op Zoom maar al snel geëmigreerd naar de bakermat van het bier. Met maar liefst acht bieren in het vaste assortiment met klinkende namen als Zeezuiper, Dulle Griet of Strandgaper, is de Scheldebrouwerij niet meer weg te denken op de betere bierkaart.
  • Net over de grens met Hoogstraten, in Merksplas, vind je brouwerij Vagebond. Gelegen tussen Wortel- en Merksplas-Kolonie, waar de landlopers (vagebonden) de geschiedenis hebben bepaald, moeten we de naam van de brouwerij niet uitleggen. Vageblond, Vagebruin en Zwarte Marjan, allemaal pittige streekbieren met hun eigen verhaal!
  • Bij Brouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog, hebben ze maar één doel voor ogen: het beste bier brouwen. Met oog voor detail, liefde voor het product en een flinke dosis eigenwijsheid, maakt Ronald de lekkerste bieren met prachtige namen als Belle Fleur, Finesse, Sans Pardon en Bravoure.

Zoek je nog een leuk geschenk? Veel van deze bieren worden verkocht bij VisitHoogstraten, per stuk of in een mooi verpakte geschenkbox.

Proef en ontdek!

Wie kan je beter vertellen over de wondere wereld van het bier dan de specialisten zelf? Laat je in de watten leggen door een brouwer en waarom ook niet door de cafébaas zelf?

Brouwerijbezoek De Dochter van de Korenaar

Als je een brouwerij wil bezoeken is De Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog een aanrader. Met een proeflokaal dat uitkijkt op de brouwketels, kan je niet beter zitten om de bieren van Ronald en Monique te leren kennen en te proeven. Elke vrijdag en zaterdag kan je vrij het proeflokaal bezoeken. Als je graag een rondleiding hebt, kan je een afspraak maken. Ze ontvangen je met open armen!

Kook met een lekker bier erbij.

Goesting gekregen? We hebben een lekker recept met twee Hoogstraatse toppers voor je! Hiermee kan je je eigen 'beerparing' doen. Je combineert de lekker frisse smaken van de Witheer van de Scheldebrouwerij met de ambachtelijk zalm van het Vishuis. Smakelijk!

Gravad Lax Vishuis met komkommersalade en Witheer

Ingrediënten voor 8 personen: 500 gr gravad lax van Het Vishuis Hoogstraten, 1 komkommer, 2 cl moutazijn, 2 cl zoete rijstazijn (mirin), platte peterselie, dille, 4 el Griekse yoghurt, 1 el mierikswortelroom, 2 el ricotta, 4 sneden waldkorn, Witheer - De Scheldebrouwerij.

Bereiding: 1. Snijd de komkommer met een mandoline in lange repen. Besprenkel de komkommer met de mout- en rijstazijn. Voeg fijngehakte dille en platte peterselie toe. Kruid af met zout en peper. Dek af en zet in de koelkast. 2. Meng de ricotta met de mierikswortelroom en yoghurt. Kruid af met zout en witte peper. 3. Toast vier sneden waldkorn in de oven tot ze mooi krokant zijn. Neem de zalm en schik op de toast. Strijk wat saus op de zalm en werk af met topjes verse dille. Serveer de gravad lax met extra potje saus, toast, frisse komkommersalade & Witheer. Santé!

Foto: AnneTravelFoodie

Nachtje over slapen?

Glaasje op, laat je rijden! Of beter nog, blijf een nachtje slapen in Hoogstraten. Wat dacht je van een overnachting in een pittoreske B&B, een hotel met zicht op de Sint-Katharinakerk of een vakantieverblijf op wandelafstand.

Combineer een brouwerijbezoekje met een flinke wandeling, of een bezoek aan Wortel- of Merksplas-Kolonie. Of laat je verwennen door één van de culinaire toppers in het stadscentrum. Genoeg te zien voor een weekendje weg!