Hoogstraten heeft net zijn spiksplinternieuwe fietsoutfit losgelaten op het grote publiek. Fris en fruitig, maar tegelijk ook stijlvol en origineel. Mee aan de wieg van deze outfit, en nog een aantal andere Hoogstraatse 'gadgets', staat Leny Moerkens van grafische studio 'Faar'. We gingen de creative toer op met Leny.

Op de koffie bij Leny Moerkens

VH: Stel jezelf kort even voor?

Ik ben Leny Moerkens, grafisch ontwerper en het gezicht van Faar. Ik ben 29 jaar en ‘af Meir’, gepassioneerd door ontwerpen, enthousiast en betrokken. Wanneer ik niet achter mijn computer zit, vind je mij op de fiets, tussen m’n vriendinnen of in de natuur.

VH: Je bent trotse Hoogstratenaar. Kan je uitleggen waarom?

In Hoogstraten valt heel veel te beleven: mooie natuur, prachtig erfgoed, een bruisende stad, gezellige terrassen en fantastische lokale producten. Ik woon graag in Meer en ik kan echt genieten van het dorpsleven. Op de Chiro of in de Mussenakker worden er vriendschappen voor het leven gesmeed.

VH: Als grafisch ontwerper heb je al veel met de nieuwe Hoogstraatse huisstijl gewerkt. Wat vond je het leukst?

Afgelopen jaar heb ik de nieuwe branding voor De Mosten uitgewerkt. Daar heb ik met heel veel plezier aan gewerkt. Ik ben dichtbij De Mosten opgegroeid, het was dan ook leuk om aan iets te werken dat jarenlang aanvoelde als ‘onze voortuin’. De Mosten is een domein dat veel troeven heeft en voor mij is het altijd een beetje thuiskomen. Een visuele vormentaal vinden om het natuurlijke en avontuurlijke karakter van de Mosten uit te lichten, dat was een project naar mijn hart!

VH: Het recentste project is de nieuwe fietslijn.  Hoe begin je aan zo een ontwerp?

Bij een ontwerp start ik altijd met een overleg/brainstorm. Hier komen de eerste ideeën uit voort. Daarna laat ik mijn creatieve geest erop los met pen en papier. Ik neem de huisstijl in gedachten mee, maar probeer verder grenzeloos te denken. Ik snuister eens rond naar andere, leuke fietsoutfits en doe zo wat inspiratie op. Eens ik enkele concrete schetsen heb, ga ik aan de slag op de computer. En zo zie ik of een idee verder kan groeien naar een volwaardig ontwerp. Eens ik overtuigd ben, dan presenteer ik de ontwerpen. En van daaruit bouwen we verder naar het eindresultaat. Dit was trouwens ook een super fijne opdracht, het beste van twee werelden: ontwerpen en fietsen!

VH: Je bent zelf ook fietser. Wat is je favoriete fietsroute?

In de zomer steek ik al snel de grens over naar Nederland. Een route langs de Mark of richting de Slingerdreef in Chaam, een rit naar Willemstad of Oesterdam behoren tot mijn favorieten. In de winter wissel ik mijn koersfiets in voor mijn gravelbike. Dan vind ik de MTB-lus in Wortel een leuk traject. Op het stukje singletrack kan ik mezelf helemaal uitleven.

VH: Wat zou je nog graag ontwerpen voor Stad Hoogstraten? Of wat lijkt je nog een leuk idee? Hoe zou je Hoogstraten nog eens graag in beeld brengen?

Een kaartspel waarbij alle troeven spelenderwijs en illustratief uitgelicht kunnen worden, originele postkaarten, een Hoogstraten-pas waar toeristen mee op pad kunnen om alle hoogtepunten te doen,… Ik zie nog veel mogelijkheden. :)

VH: Wat is jouw favoriete plekje in Hoogstraten? Als je 3 suggesties zou mogen doen aan een bezoeker, welke zouden dat dan zijn?

  1. Fietspad langs de Mark. In Meer kan je langs de Mark fietsen richting Meersel-Dreef, of bij uitbreiding naar Breda. Als ik in de zomer langs het water fiets, waan ik mezelf altijd op vakantie. Een heerlijk stukje natuur! Een tussenstop op een terras in Meersel-Dreef is zeker een aanrader.
  2. Het Klooster in Meer: Rond het Klooster in Meer hangt veel nostalgie voor mij. Op deze plaats was vroeger de kleuterschool gevestigd. Maar ik heb vooral veel herinneringen aan de uren spelplezier op de Chiro, als lid en als leiding. Afgelopen jaren is de site heel mooi gerenoveerd. Vorige zomer werd de Bier-, wijn- en smulmarkt, één van de themamarkten van Meermarkt, terug georganiseerd op het binnenplein. Een heerlijke zomerdag, waar we terug konden genieten tussen de grote lindebomen van deze prachtige locatie.
  3. Wortel Kolonie: UNESCO Werelderfgoed, met een reden! Hier kan je heerlijk wandelen en even tot rust komen. De wandeling ‘Flirten met de grens’ vind ik echt de moeite waard.

Fietspad langs de Mark