7 manieren om Wortel-Kolonie te ontdekken
Wortel-Kolonie is een bijzonder gebied met een uniek verhaal. De Koloniën van Weldadigheid vertellen een merkwaardig stukje geschiedenis uit de tijd dat onze contreien deel uitmaakten van Nederland, tussen 1815 en de Belgische onafhankelijkheid in 1830. De Nederlandse generaal Johannes van den Bosch startte een idealistisch maatschappelijk experiment om de armoede te bestrijden, maar tegelijk ook om mensen aan de rand van de samenleving, zoals landlopers of bedelaars, in de pas te laten lopen.
Kom het ontdekken, op je eigen tempo en op je eigen manier.
Met een boeiende podcast
Eigentijdse en hyper trendy. Deze podcast brengt de geschiedenis van Wortel-Kolonie tot leven. Grote kleppers: Lieven Van Gils, Nico Sturm, Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen kruipen in de huid van de personages en verteller.
'Aan de Rand van het Land' gaat over mensen. Mensen van alle rang en stand, uit alle soorten families en uit alle lagen van de bevolking. Het gaat over mensen die tegenslagen kenden, die uit de boot vielen. Het gaat over mensen aan de rand van het land... Mensen die in Wortel-Kolonie belandden.
Luister waar je maar wil: live in het hart van Wortel-Kolonie of gewoon thuis. Het is dé perfecte voorbereiding om Wortel-Kolonie te komen ontdekken.
Goed nieuws! De podcast 'Aan de Rand van het Land' heeft ondertussen nog drie vervolgafleveringen gekregen, dankzij de steun van Leader Markaante Kempen+ en Kempens Landschap. Beluister ze allemaal.
Op de fiets
De Landlopersroute is een echte klassieker in de Kempen. De route baadt in een weelderig groen decor en ze doorkruist de landloperskoloniën van Wortel- en Merksplas.
Wortel-Kolonie, één van de zeven Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland, werd in 2021 opgenomen op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Het is maar liefst de vijfde erkenning voor Wortel-Kolonie als uniek landschap. Dit domein is een uniek geheel van dreven, bossen, vennen en landbouwgronden én is bovendien een erkend stiltegebied. Wortel-Kolonie is het eerste cultureel landschap op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een fietsroute die je niet snel zal vergeten.
Door kinderogen
In de knotsgekke wandelapp 'Vossenstreken' voor kinderen heeft Buitenbaas Robin hulp nodig. Ben jij die held die Robin helpt om de opdrachten uit te voeren? Schud je billen als een das, leer fluiten op een eikeldopje, speel tikkertje tussen de bomen, herken de gaai of zoek het spook van het kasteel. Vossenstreken heeft opdrachten voor avonturiers in alle soorten en maten en is geschikt voor speurneuzen, wiebelkonten, flierefluiters en dappere deugnieten. Buitenbaas Robin neemt je bij de hand en vertelt tussendoor wat je allemaal ziet. Oh, en vergeet de fotomomenten niet!
Te voet
In Wortel-Kolonie is het zalig wandelen. Er liggen zo maar eventjes een tiental wandelingen voor je klaar.
Het Jan Huetpad is een echte klassieker. De wandeling vertrekt in de schaduw van de St.-Jan-De-Doperkerk van Wortel en brengt je naar het hart van Wortel-Kolonie. Deze grensstreek met beemden, bossen, heide, oude dijken en vennen met zeldzame kruiden, vormt een waar paradijs voor klein wild, zeldzame watervogels en vissen. Jan Huet, grote natuurvriend en schilder, vond hier niet voor niets zijn inspiratie.
Klik hier voor nog meer wandelingen in Wortel-Kolonie.
In groep
Breng je familie, vrienden, vereniging of collega's samen en ga met een gepassioneerde gids op verkenning in dit unieke domein.
Wandeling doorheen de geschiedenis
Het unieke bosrijke landschap heeft een lange, boeiende geschiedenis. De gids vertelt het verhaal van armenzorg in vroegere tijden, van de oprichting van de kolonies en van de landloper, die na enkele dagen vrijheid telkens opnieuw voor ‘Wortel’ koos. Aan de hand van grappige, maar ook triestige verhalen, kruip je in de huid van de landlopers, die Wortel als hun thuishaven beschouwden. Klik hier voor alle variaties.
Natuurwandeling
Vakkundige natuurgidsen maken je tijdens een rustgevende natuurwandeling wegwijs in de wereld van fauna en flora.
Gegidste fietstocht Kempense Kolonies
Sinds kort bestaat ook de mogelijkheid om op de fiets en onder leiding van een ervaren gids in groep door de typische drevenstructuur van Merksplas- en Wortel-Kolonie te fietsen. Op deze manier is geen enkele plek onbereikbaar. Meer info vind je hier.
Met Lieven Van Gils als verteller
De Kolonie-app brengt het verhaal van de landlopers opnieuw tot leven in het grote, historische landschap van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Lieven Van Gils, ambassadeur van de Vlaamse landloperskolonies, verwelkomt u in het prachtige uitgestrekte landschap, dat helemaal vormgegeven werd door de landlopers die er tot 1993 geleefd en gewerkt hebben. Door middel van historisch beeldmateriaal, kaarten, getuigenissen, anekdotes, luchtbeelden, … beleef je het verhaal van de landloperskolonies in het landschap zelf. Je staat te midden van het imposante erfgoed, uitgestrekte bossen, landbouwvelden en de majestueuze dreven die de kolonies doorsnijden.
Download de app gratis via Google Play (Android) of via de Apple App Store (iOS).
Op hardloopschoenen
Als het net allemaal iets sneller mag gaan of als je jouw verblijf in Hoogstraten sportief wil starten, is de loopomloop in Wortel-Kolonie perfect. De stilte wordt enkel doorbroken door de rustgevende kandans van krakende herfstbladeren.
Het parcours is 95 % onverhard en er is zowel aan de beginnende loper als aan de geoefende atleet gedacht. Er zijn drie verschillende lussen van 5, 6 en 10 km, die je gemakkelijk volgt aan de hand van de specifieke bewegwijzering. Je start aan Bezoekerscentrum De Klapekster.