Jan Huetpad

15 km

Vertrekpunt

Worteldorp
2323 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Wortel-Kolonie

Het Jan Huetpad vertrekt in de schaduw van de St.-Jan-De-Doperkerk van Wortel en ligt gedeeltelijk in Nederland en België. Deze grensstreek met beemden, bossen, lapjes heide, oude dijken en vennen met zeldzame kruiden, vormt een waar paradijs voor klein wild, zeldzame watervogels en vissen. De route biedt dan ook een heerlijk stukje natuurschoon. Jan Huet, grote natuurvriend en schilder, vond hier niet voor niets zijn inspiratie. Tijdens de wandeling kom je langs Castel, Wortel-Kolonie, Baarle-Brug, de Kromme Hoek, Hal en ‘t Schoor en volg je de zijarm van De Mark die hier kronkelt door de vallei van 't Merkske. De volledige route is 15km, maar je kan ook een verkorte route volgen van 7 km (route in pdf).

Jan Huet, kunstenaar (1903 – 1976)

Jan Huet is zonder twijfel één van de meest verdienstelijke glas-in-loodkunstenaars van zijn generatie. Een groot aantal kunsthistorische belangrijke glasramen, zoals die in de abdij van Orval, de basiliek van Koekelberg en tientallen andere gebouwen, maakt van hem een kunstenaar van nationaal belang. In zijn geboortestreek is Huet ook bekend als landschapsschilder.
De streek van Hoogstraten was dé inspiratiebron voor Huets schilderijen, die een uniek beeld geven van het landschap in de Kempen in het midden van de 20ste eeuw. Huet noemde zichzelf een streekgebonden kunstenaar en beschouwde dit niet als een beperking. "Alle echte kunstenaars zijn streekgebonden, dat is mijn sterkste wapen tegen diegenen die zeggen dat kunst universeel moet zijn. Men kan niet universeel zijn zonder regionaal te zijn."