Mijn tips: Niet alleen de aardbeien, maar ook de appels in Hoogstraten zijn van topkwaliteit, proef ze zeker eens!

Dat Hoogstraten bulkt van het vakmanschap hoeft geen betoog. En dat het niet altijd aardbeien moeten zijn, bewijst deze appel- en perenboer. Het fruit telen is hem met de paplepel ingegeven. En of hij fier is op zijn werk! We stuurden Tijs Van Langenhove, medebezieler van De Markt, de baan op om hem eens een bezoekje te brengen.

Tijs: Stel jezelf even voor?

Ik ben Wim Stoffels, getrouwd met Mieke en we hebben twee kinderen. We zitten bijna dertig jaar in het vak. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn vader. We hebben tien soorten appels en vier soorten peren. Van de heel gekende rassen Jonagold, Elstar en Conference naar minder bekende rassen zoals de Delbare Estival. Deze laatste is een prachtige appel om het seizoen te openen in de zomermaanden. Het is een speciale appel omdat hij een heel korte periode kent en het beste is als je hem snel gebruikt. Een topproduct om eens uit te proberen tijdens de zomermaanden op de markt!

Tijs: Wat maakt je product Hoogstraats?

Eigen teelt, geplukt en directe verkoop aan huis in onze hoevewinkel. Meer 'korte keten' kan niet: van het veld bij ons en dan recht in de hand van onze consument. We geloven ook enorm in de meerwaarde van onze hoevewinkel door het persoonlijk contact met de mensen uit de buurt van Hoogstraten. Wij putten veel energie uit het verhalen vertellen en het luisteren naar onze klanten. We geven graag rondleidingen, om het leven als landbouwers in de picture te zetten en deze prachtige stiel onder de aandacht te brengen.  

Je kan onze Hoogstraatse roots komen bezoeken van 10 april tot en met 9 mei, tijdens de bloesemroutes. Fietsen en wandelen tussen de bloesems van enkele Hoogstraatse bedrijven (Local Harvest en Lu Adriaansens), iets dat je echt eens moet gedaan hebben!

Tijs: Waarom ben je zo trots op je product?

Wat me trots maakt is dat we de productielijn in eigen hand hebben, volledig in eigen beheer. Als je een product kan verkopen, dat je hebt zien groeien van bloem tot vrucht, dat maakt het af. Het is een ontzettend intensief proces, zeker naar de oogst. Dat is een belangrijke en intense periode. De feedback die ik terug krijg van klanten over mijn producten is voor mij een bron van energie.

Tijs: Heb je een suggestie over hoe we je product het best kunnen verwerken?

Als suggestie wil ik graag ons appelsap in de kijker zetten, vers en eigen appelsap uit eigen teelt. Hier kan je lekkere cocktails en mocktails maken. Ikzelf vind een appel uit de hand nog steeds het beste, maar kijk ook met bewondering naar de bakkerijen in de regio (en particulieren uiteraard) die gebruik maken van onze appels voor de appeltaart en op verloren maandag, wanneer we extra trots zijn als de appels worden gebruikt voor de voor de appelbollen.