Wandeling rond het kasteel

8,5 km

Vertrekpunt

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Gelmelslot - Kasteel van Hoogstraten, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker, Stadhuis, Historische panden Vrijheid, Sint-Katharinakerk, Begijnhof

Maak kennis met het historisch kader rondom het kasteel van Hoogstraten. Je passeert onder andere langs de Kapel Onze Lieve-Vrouw van den Akker, ’t Withof, de Laermolen en uiteraard langs het kasteel van Hoogstraten. Een deel van de wandeling loopt langs 'Trage wegen'. De meesten hebben historische roots die vaak terug gaat tot in de Romeinse tijd. Het zijn overblijfselen die getuigen van oude verbindingen tussen dorpskernen, van vroegere doorgangen voor landbouwers of van verdwenen trein- en tramverbindingen. 

Gelmelslot

Volgens de legende werd het Gelmelslot gebouwd door Gelmel, een hoofdman van de Noormannen. In het begin van de 15de eeuw zorgde Jan Van Cuyck voor de nodige herstellingen en in 1525 liet graaf Antoon de Lalaing het slot versterken en tot prinselijke woning inrichten, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Domien de Waghemakere. Na talrijke belegeringen en branden werd het uiteindelijk onteigend door de Fransen en achtereenvolgens in 1810 ingericht tot bedelaarsoord, in 1880 tot landbouwkolonie en in 1891 tot toevluchtsoord. Sinds 1931 is het een penitentiair schoolcentrum. Ondanks de vele verwoestingen staat het, met zijn mooie voorgevel uit de 16de eeuw, toch gerangschikt als monument.