Hoogstraten naar Wortel-Kolonie

13 km

Vertrekpunt

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Historische panden Vrijheid, Laermolen, Sint-Katharinakerk, Begijnhof, Stedelijk Museum Hoogstraten, Gelmelslot - Kasteel van Hoogstraten

Met deze wandeling ontdek je de groene achtertuin van onze stad. De wandeling vertrekt in het centrum van Hoogstraten, aan het infokantoor van VisitHoogstraten. Ze neemt je vervolgens mee langs de Vrijheid naar het Begijnhof en via oude voetwegen naar het Gelmelslot. Je wandelt door een gevarieerd landschap van weiland en bos naar het prachtige gebied van Wortel-Kolonie.

Het Gelmelslot

Volgens de legende werd het Gelmelslot gebouwd door Gelmel, een hoofdman van de Noormannen. In het begin van de 15de eeuw zorgde Jan Van Cuyck voor de nodige herstellingen en in 1525 liet graaf Antoon de Lalaing het slot versterken en tot prinselijke woning inrichten, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Domien de Waghemakere. Na talrijke belegeringen en branden werd het uiteindelijk onteigend door de Fransen en achtereenvolgens in 1810 ingericht tot bedelaarsoord, in 1880 tot landbouwkolonie en in 1891 tot toevluchtsoord. Sinds 1931 is het een penitentiair schoolcentrum. Ondanks de vele verwoestingen staat het, met zijn mooie voorgevel uit de 16de eeuw, toch gerangschikt als monument.