Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 (c) R. Ketelslagers

Waarom zijn de Koloniën van Weldadigheid zo uitzonderlijk? Je ontdekt het in het interactieve bezoekerscentrum Kolonie 5-7, in de voormalige Grote Hoeve van Merksplas Kolonie. Hier ontvouwt zich het verhaal van het ontstaan, de bloei, het verval én het nieuwe leven van Wortel- en Merksplas- Kolonie. Filmpjes en foto’s, uitgebreid kaartmateriaal en heel veel persoonlijke levensverhalen nemen je mee in de aparte wereld van de kolonisten en landlopers. Orde, regelmaat en hard werk stonden daarin centraal. Naast het cultuurhistorische verhaal, ontdek je hier ook de vele nieuwe initiatieven die het gebied nieuw leven in blazen.
De wandeling Kolonie 5-7 sluit hier naadloos op aan. Deze wandeling brengt je langs de meest markante gebouwen en indrukwekkende dreven en dompelt je meteen onder in de leefomgeving van de landlopers. Je krijgt zowel het verhaal van Wortel als Merkplas-Kolonie.

Uiteraard komt ook de nominatie en de erkenning van Wortel-Kolonie als Unesco Werelderfgoed aan bod. Via de kapel, het vroegere schooltje en de cipierswoningen wandel je met de gids door de ‘Kweekstraat’, je passeert langs de aardappelkelders, en de Open Schuren om te arriveren in het bezoekerscentrum in de Grote Hoeve.

Praktisch

  • Reserveren: VisitHoogstraten
  • Duur: 2 uur
  • Afstand: 3 km
  • Prijs: 60 euro: De vergoeding wordt na de rondleiding rechtstreeks – contant – met de gids afgerekend.