Maxburgpad

13 - 9 - 11,5 km

Vertrekpunt

Maxburgdreef 6
2321 Meer
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Het Maxburgpad brengt je langsheen twee kastelen en natuurgebied ‘De Gooren en Krochten’ waar de Goorloop de natuurlijke grens vormt tussen België en Nederland. Lopend langs vennen en stuifzandruggen ontdek je dat dit een alles behalve eentonig gebied is.

Kasteel Maxburg

Dit kasteel is genoemd naar zijn bouwheer Max Van den Berghe, jeneverstoker uit Antwerpen. Het gebouw heeft vier salons, elf slaapkamers, een park met een vijver en drie grote poorten. De bijhorende kapel bezit vier glasramen van kunst- en glasschilder Jan Huet. Ooit was er een school en een steenbakkerij met zestig werknemers op Maxburg. In 1998 werd de restauratie van het kasteel voltooid. Tot 2010 was Kasteel Maxburg een luxueuze B&B. Nu is het louter privé. Het Maxburgpad en de Maxburgdreef danken hun naam aan dit kasteel.

Lange Gooren en Krochten

Dit langgerekte natuurgebied bestaat uit drie moerasachtige
landschappen: Waaijenberg, Lange Gooren en de Krochten. Ze worden afgewisseld door hoger gelegen drogere gebieden, naald- en loofbos, open heide en verschillende beken. De variatie aan hoge en lage delen, open en beboste delen zorgt ervoor dat het natuurgebied een unieke verzameling planten en bomen herbergt. Enkele hiervan zijn zelfs zeer zeldzaam en bijzonder.

Krochtenweg - Maxburgpad Foto Marlies van Geel