Fietsliefhebbers

Stap op je fiets en volg de gids die je meeneemt in het spoor van de families Jacquemyns of Van den Berghe, die letterlijk heel wat sporen hebben achtergelaten in het Hoogstraatse landschap.


De gids kent als geen ander het verhaal achter de boerderijen, de dreven en de werkmanswoningen. Ze vertelt vol passie het verhaal van de rijke heren en de boerenarbeiders. Je passeert langs kastelen met ronkende namen en sappige histories en je geniet ondertussen van de frisse lucht en het prachtige landschap.

Landschap en boerderijen, een fietstocht doorheen Heerle

E. Jacquemyns (1806-1874), scheikundige in de katoenfabriek van de familie Voortman uit Gent, werd midden 19de eeuw grootgrondbezitter van een uitgestrekt heidegebied van circa 1300 hectare op Meerle en Minderhout. Een deel van deze “Schor of Schoorsche Heyde” liet hij ontginnen tot vruchtbare landbouwgrond en bossen; tevens werd circa 1850 in het gebied de “Briqueterie et Tuileries de Heerle Minderhout” opgericht. Voor zijn werkvolk liet hij, verspreid over zijn domein, kleine woningen oprichten waarvoor hij op een bouwtentoonstelling van 1867 te Parijs een eervolle vermelding kreeg; circa 1870 zouden er reeds een veertigtal van dergelijke modelwerkmanswoningen op de eigendom van de Jacquemyns gestaan hebben. Bewaarde exemplaren bevinden zich nog steeds op Heerle en in Minderhout, de zogenaamde Vier Uitersten.

Landschap en kastelen, een fietstocht doorheen Meer

De familie Van den Berghe kocht vanaf 1850 gronden in Meer, bouwden het kasteel van Maxburg, het Zwaluwenhof en het kasteel Ter Meiren. Ook voor het klooster van Meer deden ze een duit in het zakje. De gids vertelt het verhaal van deze rijke Antwerpse familie en neemt je mee langs het klooster, het landgoed en de kastelen.

Terug naar de steentijd, archeologische site Meirberg, Meer

De oudste aanwezigheid van bewoning vinden we terug in Meer op de Meirberg, een oude duin met nu verdwenen moeren. Op het einde van de oude steentijd zo’n 13.500 jaar geleden kampeerden jagers-verzamelaars bij voorkeur op hoger gelegen plaatsen in de nabijheid van water. Deze mensen waren nomaden en jaagden er op eland, oerrund, edelhert en reeën. Ze woonden in tijdelijke kampen, in onze streken waarschijnlijk in tenten bedekt met dierenhuiden. Deze groepen behoorden tot de Federmesser-cultuur, een benaming die teruggaat op het meest kenmerkende werktuig, een spits met afgestompte boord, lijkend op het lemmet van een zakmes, of in het Duits “Federmesser”.

Praktisch

Heerle

  • Start: Sint-Clemenskerk, Minderhout (Minderhoutdorp – parkeren kan ter plaatse)
  • Duur: 3 uur – met pauze
  • Afstand: 35 km

Meer

  • Start: Kerk Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking, Meer (Donckstraat – parkeren kan ter plaatse of op Het Lak)
  • Duur: 3 uur – met pauze
  • Afstand: 30 km

Meirberg

  • Start: kruising Kettingdreef en Tjongerenweg, Meer (parkeren ter plaatse) - eindigt in het Stedelijk Museum
  • Duur: 3 uur - met pauze
  • Afstand: 30 km