Na 2 jaar geen Heilig-Bloedprocessie om de door iedereen gekende redenen, mag ze in 2022 weer uitgaan in al haar glorie. Hoogstraatse traditie ten top, waar elke Hoogstratenaar jaarlijks naar uitkijkt. Elke eerste en tweede zondag na Pinksteren trekt deze kleurrijke bende door de Vrijheid, de eerste zondag naar het noorden, de tweede naar het zuiden. Naar aanleiding hiervan, ging VisitHoogstraten op bezoek bij Rob Brosens, al meer dan 10 jaar één van de zes trotse dragers van het Heilig-Bloedschrijn.

Rob Brosens

VH: Stel jezelf kort even voor?

Ik ben een geboren en getogen Hoogstratenaar. Uitgezonderd de drie jaren dat in Herentals woonde net na mijn huwelijk heb ik altijd in Hoogstraten gewoond.

VH: Hoe Hoogstraats zou je jezelf noemen?

Ik liep er school en gaf bijna 40 jaar L.O. in VITO. Nu ben ik al 10 jaar op pensioen en heb mij op vele plaatsen geëngageerd. Ik schrijf het sportnieuws in De Hoogstraatse Maand, zetel in de sportraad van de stad, in de sportieve cel van HVV, in het bestuur van de oud-studenten Merksplas en in het Heilig Bloedcomité.

VH: Heel Hoogstraats dus. Je draagt het Heilig Bloedschrijn tijdens de processie. Hoe lang doe je dat al?

Dat heb ik even nagekeken. Sinds 2009. Ik heb heel mijn leven in de processie gelopen, als kleine jongen en later als begeleider van leerlingen van VITO. Nu dus elk jaar tweemaal met het schrijn.

VH: Hoe word je ‘drager van het schrijn’?

Vroeger werd dit enkel door geestelijken gedragen, maar die zijn stilaan vervangen door leken. Belangrijk is dat iedereen die het schrijn draagt, dezelfde lengte heeft. Toen enkele mensen rugproblemen kregen, is mij gevraagd om mee te lopen.

VH: Wat betekent het voor jou om het schrijn te mogen dragen?

Ik ben wel fier dat ik dit mag dragen. Daarenboven grappen de schrijndragers dat we dit doen als boetedoening. Na de processie zijn al onze zonden van het voorbije jaar vergeven.

VH: Heb je de processie door de jaren heen zien veranderen?

Toch wel. De kleding van verschillende groepen werden al vernieuwd. Vroeger liepen er ook paarden mee, dat is nu niet meer. Er verandert toch wel wat elk jaar. Je hebt geen idee wat er bij die processie allemaal komt kijken. Elke maand is er een vergadering met een volle agenda. Dat gaat van restauraties tot cultureel erfgoed enz. En vanaf januari begint de eigenlijke voorbereiding met de organisatie en het contacteren van de vele deelnemers.

VH: Succes met de editie van dit jaar. Wij duimen alvast voor goed weer en een grote opkomst. We brengen alvast wat eieren naar de Clarissen. 🙂