
Open Monumentendag 2025: ‘In stijl’
Op 14 september vieren we architecturaal erfgoed in stijl op de 37e Open Monumentendag. In gans Vlaanderen en Brussel kan je tientallen unieke erfgoedsites bezoeken en uiteraard doen we ook in Hoogstraten opnieuw mee. Dit jaar stellen we twee prachtige locaties voor jou open: de prachtig gerestaureerde Begijnhofkerk Sint-Jan-Evangelist en een authentieke boerenarbeiderswoning.

Boerenarbeiderswoning uit 19de eeuw
Ondertussen al 25 jaar geleden zette de conservator van ons eigenste Stedelijk Museum de schouders onder de restauratie van deze authentieke boerenarbeiderswoning in Wortel. Met veel geduld en aandacht voor details werd deze19de-eeuwse woning onder handen genomen en bewaard voor de toekomst. De woning wordt privaat bewoond en is normaal gezien niet te bezoeken. Maar voor Open Monumentendag 2025 kunnen we de woning per uitzondering toch een keer openstellen.
Deze woning is vrij te bezoeken tussen 10u00 en 17u00.
Sint-Jansstraat 23, 2320 Wortel
Begijnhofkerk Sint-Jan-Evangelist
Na een eerdere restauratie van het dak en het exterieur in 2020 werd in 2024 en voorjaar 2025 het interieur van de begijnhofkerk Sint-Jan-Evangelist onder handen genomen.
De kerkfabriek spande zich in om een totaalrestauratie mogelijk te maken. Daarbij werd teruggegrepen naar oorspronkelijke ontwerpen en gewerkt aan de hand van een doordacht bewaarbeleid. Kerkobjecten die niet oorspronkelijk waren, werden verwijderd en objecten die bewaard zouden blijven, werden vakkundig gerestaureerd en behandeld voor de toekomst.
Het eindresultaat is zonder meer spectaculair te noemen. De ingrepen vallen op door hun subtiliteit. De kerk was al een prachtig gebouw, maar blinkt na de restauratie als nooit tevoren.
De kerk is vrij te bezoeken tussen 9u30 en 17u00.
Begijnhof 40, 2320 Hoogstraten


Open Monumentendag 2025: In stijl!
Op zondag 14 september 2025 zwaaien meer dan 800 monumenten in Vlaanderen hun deuren open voor de 37e editie van Open Monumentendag. Dit jaar wordt er op architecturaal erfgoed gefocused. Onder de noemer ‘In stijl!’ ontdekken we de vele bouwstijlen die in onze steden en gemeenten kleuren. We volgen het spoor van bekende en onbekende architecten, aannemers en vakmensen. We verwonderen ons over de specifieke architectuur van kerken, militair erfgoed en parken en tuinen.