Met gepaste trots laat VisitHoogstraten 3 nieuwe afleveringen van de podcast 'Aan de Rand van het Land' op je los. Na de pilootaflevering in 2022 werd al snel duidelijk dat de geschiedenis van Wortel-Kolonie zich niet in 1 aflevering laat vertellen. In totaal zijn er nu 4 afleveringen van 'Aan de Rand van het Land'. De reeks brengt het volledige verhaal van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie: het verleden, het heden én de toekomst. Regisseur Don Verboven en Productiehuis Zidis hebben er een pareltje van gemaakt.

Houd je klaar voor een flinke brok geschiedenis, maar zo leuk gebracht dat je niet anders kan dan geboeid blijven luisteren. Net zoals in de pilootaflevering loodst Lieven Van Gils je mee doorheen het verhaal, zorgen Jonas Vermeulen en Nico Sturm voor de leuke re-enactment scenes en wordt alles gekaderd door mensen die vanaf het begin bij de kolonie betrokken waren of nog steeds zijn. Je hoort Frans Horsten, Jef Martens, Geertje Bernaerts, Philippe De Backer, Willy Van den Bergh, Kevin van Zouterover, de schaapsherder, ...
Je raadt het al: het wordt beslist een onderhoudende belevingstocht doorheen Wortel-Kolonie. Geniet van deze oorwurm.

2. Waar iedereen op straat belandt

We zijn in 1993. Het staatsblad publiceert de afschaffing van de landloperij. Als bij toeval komt dit onder ogen van de directeurs van Merksplas en Wortel. En ondanks alles definitief beslist is, werden zij hiervan niet op de hoogte gebracht...

En nu?

Hoe ziet de toekomst van de kolonie er uit? Heeft de kolonie nog wel een toekomst? En waar moeten al die landlopers dan naartoe?

Wie neemt het lot van de kolonie in handen?

3. Waar bedreigd erfgoed in het middelpunt van de belangstelling komt

"Het blijft woelig in de koloniën. Komt er een openbare verkoop?"

Dit unieke landschap en die gebouwen met een hoge culturele historische waarde was dan misschien wel gered, maar het moest op één of andere manier ook beheerd worden en bewaard blijven voor de volgende generaties.

Verschillende partners treden op het voorplan: Stad Hoogstraten, Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Monumenten en landschappen (vandaag Agentschap Onroerend Erfgoed), Stichting Kempens Landschap, ... Samen werken ze een traject uit om de kolonie - samen - een zinvolle en openbare invulling te geven.

Wortel-Kolonie luchtfoto Foto: L. Verhoeven

4. Waar iedereen weer thuiskomt

Ook de vandaag de dag waart 'de geest van zorgen voor elkaar' nog steeds door Wortel-Kolonie.

Cipiers Jan & Fred nemen nemen je mee naar de kolonie zoals ze vandaag functioneert en hoe ze verdeeld is over hedendaagse gebruikers, bewoners en organisaties. Eén ding hebben ze alvast gemeen: alles gebeurt met respect voor elkaar en voor het landschap.

Je hoort Maarten, schaapsherder van vzw Kemp. Kevin van Zouterover stookt het vuur aan. Jasper van Widar liep zelf nog mee in de Mars voor Wortel-Kolonie. Veehouder Bart is erfpachter in Wortel-Kolonie geeft tekst en uitleg over de ruilverkaveling. Hij geeft eerlijk en ongezouten zijn mening. En dat mag, want luisteren naar elkaar is ook dat is zorgen voor elkaar.


Een podcast over Wortel-Kolonie. Waarom eigenlijk?

  1. De ontstaansgeschiedenis van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie op een belevingsvolle manier ontsluiten naar het grote publiek toe. De podcast geeft informatie over:
    i. Wortel-Kolonie is mondiaal een unicum: Het hand in hand gaan van een waardevol natuurgebied
    én traditionele landbouw vanaf het ontstaan in 1822 tot de dag van vandaag 200 jaar later.
    ii. Wortel-Kolonie als Unesco Werelderfgoed: De revolutionaire armoedebestrijding die in de 19de
    eeuw ontstond door landbouwkolonies te ontwikkelen waar mensen werden gevormd en opgeleid
    om zo hun leven in de toekomst opnieuw op de rails te krijgen.
  2. Bezoekers sensibiliseren, informeren en een draagvlak creëren voor het belang van de open ruimte die wordt gecombineerd met biodiversiteit, voedselproductie en traditionele landbouw.
  3. De toeristische beleving van Wortel-Kolonie naar het brede bezoekerspubliek naar een hoger niveau tillen.
  4. Bezoekers aantrekken en verhogen van het verblijfstoerisme in Hoogstraten door Wortel-Kolonie als eerste cultuurlandschap uit te lichten.
  5. Het bewaren van de geschiedenis van Wortel-Kolonie voor de komende generaties.

De podcast 'Aan de Rand van het Land' kwam tot stand dankzij de steun van Kempens Landschap en Leader.
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland www.vlaanderen.be/pdpo