In het hart van Hoogstraten, op de Vrijheid nabij het begijnhof, prijkt een indrukwekkende nieuwe muurschildering van de artiest Koen Deweerdt, beter bekend als ERES125. Dit kunstwerk werd gemaakt ter ere van het tienjarig bestaan van de stedenband tussen Hoogstraten en Za-Kpota, een gemeente in Benin, West-Afrika. Met dit kunstwerk benadrukt Hoogstraten de sterke band tussen de twee steden, die al tien jaar samenwerken rond thema’s zoals geboorteregistratie, duurzaamheid, vrouwenrechten en onderwijs.

ERES125, al 15 jaar actief als kunstenaar en organisator, is bekend om zijn grootschalige muurschilderingen en kleinere, gedetailleerde werken op doek. Zijn creativiteit komt tot uiting in het constant verfijnen van zijn stijl en het oog voor detail dat hij in elk werk legt. Deze muurschildering toont een vrouw uit Za-Kpota, gehuld in traditionele kleding, waarvan de beweging symbool staat voor vooruitgang. De achtergrond, met zijn wisselende kleuren, verbeeldt de dynamische wisselwerking tussen Hoogstraten en Za-Kpota. Een opvallend element in het kunstwerk is de sinaasappel, die het belang van landbouw – een essentieel thema in zowel Benin als België – benadrukt.

Het kunstwerk werd op 20 september 2024 officieel ingehuldigd en symboliseert niet alleen de samenwerking tussen de twee steden, maar wil ook de inwoners van Hoogstraten actief betrekken bij deze stedenband. De muurschildering is een prachtig voorbeeld van hoe kunst verbinding kan maken tussen gemeenschappen en continenten. Hoogstraten nodigt iedereen uit om dit prachtige werk op de Vrijheid te komen bewonderen en deel te worden van deze unieke samenwerking.