In het pittoreske dorpje Meer, nabij de historische kloostersite, trekt een nieuwe blikvanger de aandacht: een kleurrijke muurschildering van Sint-Sebastiaan, gecreëerd door de Belgische kunstschilder Matthias Michiels, beter bekend als Kymo One.

Michiels, die gepassioneerd is door kunst in de openbare ruimte, streeft ernaar kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Zijn werk is te herkennen aan een levendig palet van felle kleuren en terugkerende elementen zoals kettingen, rook, schietrozen en een opvallend spel van grafische vormen. Deze stijl maakt zijn kunstwerken niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook een bron van inspiratie en reflectie.

De keuze voor Sint-Sebastiaan is bijzonder betekenisvol. Naast zijn symboliek voor het mannelijke naakt, is hij de beschermheilige van boogschutters, soldaten, jagers en steenhouwers. Deze connectie met boogschieten sluit perfect aan bij de locatie van de muurschildering, die zich dicht bij de Sint-Jorisgilde bevindt, de oudste nog actieve gilde van Meer. Hier worden eeuwenoude tradities van kruisboogschieten nog steeds met trots in ere gehouden.

De Sint-Jorisgilde heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en speelt een centrale rol in het bewaren van lokaal cultureel erfgoed. Nadat in 2017 de eigendommen van de Sint-Sebastiaansgilde aan hen werden overgedragen, heeft de gilde de verantwoordelijkheid op zich genomen om het erfgoed van beide gilden te behouden. Het kruisboogschieten, een discipline die nog steeds beoefend wordt binnen de Hoge Gilderaad der Kempen, vormt een levendige verbinding tussen verleden en heden.

De muurschildering van Kymo One, die mogelijk werd gemaakt dankzij VIPA-subsidies en een erfpachtovereenkomst met de Koninklijke Sint-Jorisgilde VZW, is een schitterend eerbetoon aan deze tradities. Het kunstwerk brengt niet alleen kleur en leven in de openbare ruimte van Meer, maar fungeert ook als een symbool voor de rijke geschiedenis en het cultureel erfgoed van de gilde en de omgeving.

Locatie: Schuttersplein, Meer