
Wijndomein Hoogstraten
VH: Stel jullie eens kort even voor? Wie is de familie Depauw-Kamoen?
We zijn Paul Depauw en Charis Kamoen en zijn in 2005 verhuisd naar Hoogstraten, samen met onze drie kinderen: Thaïs, Ilian en Annoa. We werden ogenblikkelijk verliefd op deze gezellige stad, met zijn vele scholen en toffe winkels. De keuze was dus snel gemaakt. In 2008 werd ons zoontje Matteo geboren, sindsdien voelen we ons nog meer "geworteld" in de streek.
VH: Hoe is Wijndomein Hoogstraten ontstaan?
Mijn echtgenoot Paul droomde al lang van een eigen wijngaard. We leerden Steve en Leen kennen en na vele gezellige zomeravonden en heel wat proeverijen om de juiste druif te selecteren beslisten we om samen een wijngaard aan te planten. De start was gemaakt met 450 stokken muscaris, we genoten van deze tijd. Maar in het kader van verdere uitbreidingen hebben we in 2020 de wijngaard overgenomen. Dit voorjaar 2021 werden er nog eens 2100 stokken bijgeplant, binnenkort kunnen we jullie ook een lokaal geproduceerde méthode traditionelle aanbieden.
VH: Belgische wijnen winnen meer en meer aan terrein. Heb je daar een verklaring voor?
De Vlaamse wijnbouw kent de voorbije jaren een gestage groei zowel in areaal als in productievolume. Dit gaat gepaard met een professionalisering van de sector en de commercialisering van wijnen van een steeds hoger kwaliteitsniveau. De pers en de sommeliers zijn lovend over deze evolutie. Ook de consument toont steeds meer belangstelling voor de Vlaamse wijnen. De zogenaamde “cool climate wines” liggen meer en meer goed in de markt. Deze wijnen zijn van het lichtere type, hebben een subtiele smaak, bevatten minder alcohol en vertonen een hogere zuurtegraad, gecombineerd met aangename aroma's zoals kruidige en bloemige toetsen. De Vlaamse regio is bijzonder geschikt voor het produceren van dit type wijnen. Wereldwijd is er een groeiende interesse in “cool climate wines”, getuige hiervan het “international cool climate wine symposium” dat volgend jaar in Canada wordt georganiseerd https://iccws2022.ca/. En ook adviseurs en experten uit vermaarde regio’s, zoals de Champagnestreek, kijken met belangstelling naar de Vlaamse regio en geloven in de potentie van de verder groei van de Vlaamse wijnbouw.
VH: Wat maakt de druif Muscaris speciaal?
Muscaris: deze druif werd in 1987 ontwikkeld door het Freiburg wijninstituut uit een kruising van de Solaris en de Muskateller. Met dit type druif dat uitermate schimmelresistent is, kunnen we (zelfs in uitdagende zomers als de voorbije) volstaan met biologische, preventieve middelen tegen schimmels en het aantal behandelingen drastisch beperken. Uit dit type druif maken we fruitige en zeer aromatische wijnen met een mooie aciditeit en frisse smaak; zeer evenwicht en gebalanceerd.
VH: Hoe lang duurt het proces van druif tot wijn?
We volgen de klassieke methodes bij het maken van onze wijn. Dit duurt langer, maar we moeten dan geen kunstmatige producten toevoegen. Het duurt een jaar voordat de druiven rijp zijn, nadien duurt het wijnmaakproces nog eens een jaar. Wanneer we er voor kiezen (zoals met de oogst van 2021) een natuurlijk bruisende wijn te produceren duurt het minimaal nog een jaar extra voor deze op de markt kan komen. Vandaar dat je nooit wijn kan kopen van het jaar waarin we ons bevinden.
Onze wijn zal in 2022 dus niet beschikbaar zijn, enkel de oogst van 2020 waarvan de voorraad nu al bijna volledig uitverkocht is.
VH: Wat maakt je trots op Hoogstraten?
De uitstraling van Hoogstraten en de deeldorpen is in de wijde omgeving ongeëvenaard. Veel toeristen komen hier graag op bezoek. De aardbeien zijn intussen natuurlijk wereldbekend, maar er zijn nog vele lokale producenten die heerlijke producten maken. Je kan hier fantastisch fietsen, op bezoek gaan bij een wijngaard, de kerken en het Unesco werelderfgoed zoals Wortel kolonie en het begijnhof bezoeken. Je kan heerlijk vertoeven in mooie hotels en B&B's.
VH: Wat is jouw favoriete plek in Hoogstraten?
In de zomer genieten we erg van een wandeling in het Begijnhof , soms gaan we daar even rustig zitten genieten van een ijsje . Soms varen we met een kajak over de Mark. In de herfst en winter wandelen we heel graag in Wortel kolonie of het unieke gebied van het Merkske.