Deken Lauweryspad

6,5 km

Vertrekpunt

Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
Route hier naartoe

Bezienswaardigheden onderweg

Begijnhof, Historische panden Vrijheid, Sint-Katharinakerk

Van 9 september tot 30 januari 2025 zal de brug tussen knooppunt 52 en 83 onderbroken zijn. Daardoor dien je hier een tijdelijke omleiding te volgen. Aan knooppunt 50 sla je rechtsaf, je neemt de brug over de Mark en slaat linksaf, Ganzendries. Je komt op 'Den Dijk'. Die steek je over tot aan de Gelmelstraat. Sla linksaf en neem het zebrapad dat naar de parking van VTI Spijker leidt. Wandel links van de gebouwen en sla rechts af achter de gebouwen door. Langs het Eeuwig Laantje kom je in de Lindendreef. Hier kan je de wandeling terug oppikken via knooppunt 82.

Het Deken Lauweryspad is een aangename wandeling doorheen het historische Hoogstraten. Tijdens de wandeling ontdek je het rijke culturele verleden en het open landschap van het hedendaagse Hoogstraten. Het werd zo genoemd als huldeblijk aan Jozef Lauwerys die vooral op historisch gebied zeer veel voor Hoogstraten heeft betekend. 

Jozef Lauwerys

In 1919 werd Jozef Lauwerys benoemd als priester-leraar aan het Klein Seminarie van Hoogstraten waar hij 25 jaar leraar geschiedenis was. In juni 1945 stelde kardinaal Van Roey hem aan tot pastoor-deken van Hoogstraten met de haast onmenselijke opdracht de vernielde kerk en toren naar beeld en gelijkenis herop te bouwen, wat dan ook zijn ‘levenswerk’ zou worden. Maar daar bleef het helemaal niet bij. Hij bestuurde zijn zeer uitgestrekte dekenij en zijn parochie meer dan naar behoren en organiseerde een aanzienlijk aantal memorabele religieuze en culturele activiteiten. Met oud seminarie-collega Remi Lens vernieuwde Lauwerys de befaamde Heilig Bloedprocessie die samen met de kerk en toren in 1944 volledig was vernield. Na zijn pensioen mocht Lauwerys talrijke eretekens en ridderorden in ontvangst nemen. Hij werd ereburger van Hoogstraten en Olen.