Bevrijdingsroute
Bevrijdingsroute
Vertrekpunt
Bezienswaardigheden onderweg
Begijnhof, Laermolen, Sint-Katharinakerk, Wortel-Kolonie, Stedelijk Museum Hoogstraten
Meer info
Fiets terug in de tijd en volg het spoor van de bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten, Baarle, Merksplas en Rijkevorsel. Ontdek de plaatsen waar het allemaal gebeurde. De bevrijdingsroute is uitgerust met Liberation Routepunten: infoborden met pakkende oorlogsverhalen.
Bewonder de hoge toren van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. In 1944 blies de Duitse bezetter deze kerktoren op. Trap daarna in het spoor van de Poolse bevrijders, die Merksplas en Baarle bevrijdden. Verwar ze niet met de Britse ‘Polar Bears’, over wie je alles te weten komt aan het monument in Rijkevorsel.
Op 25 september 1944 steken de geallieerden net ten zuiden van Rijkevorsel het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten over. Vanuit Hoogstraten en de omliggende gemeenten beschieten Duitse soldaten de oprukkende geallieerden. De Duitse troepen hebben in Hoogstraten een belangrijke troef in handen: de Sint-Katharinakerk. Vanaf de 105 meter hoge toren hebben ze een fenomenaal uitzicht over de wijde omgeving. Bij helder weer kunnen ze kilometers ver de troepenbewegingen van de geallieerden aanschouwen.
Britse jachtvliegtuigen en artillerie bestoken regelmatig de Sint-Katharinatoren. Voor de inwoners van Hoogstraten zijn het bange dagen. Ze schuilen in hun kelders of in het Klein Seminarie, waar ook een Rode Kruispost is gevestigd.
De Duitsers kunnen de geallieerden niet tegenhouden. Ze geven Hoogstraten op en trekken zich terug. Maar voor ze de stad verlaten, steken ze het vuur aan een lont die verbonden is met twee ton dynamiet in de kerktoren. De explosie is enorm en de instortende toren vernielt tijdens zijn val de middenbeuk van de kerk. Ook het aanpalende stadhuis wordt grotendeels verwoest.