ONBEGRENSD. BEWUST. ONTHAASTEN.

Sinds kort vormen Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas samen de Grensvallei, een gastvrije regio waarin je op een unieke manier de grenzen tussen België en Nederland voelt. Ons uitzonderlijke grensgebied stond bekend als het Land van Mark en Merkske, waarmee de vier grensgemeenten een toeristische samenwerking vormden. Om de regio en zijn troeven echt op de kaart te zetten, startten de partners in 2022 een positioneringstraject samen met de toeristische actoren uit de streek. Onze regio kreeg een boeiend verhaal en, als extraatje, een nieuwe naam: de Grensvallei, waar je onbegrensd, bewust kan onthaasten. Op woensdag 29 maart 2023 vond het lanceringsevent plaats om die nieuwe naam en positionering officieel voor te stellen.

Boeiende verhaallijnen vertalen nieuwe identiteit

De unieke troeven van de Grensvallei werden gebundeld in drie verhaallijnen die elk van de gemeenten kenmerken:

  • ONBEGRENSD
  • BEWUST
  • ONTHAASTEN

Onbegrensd’ verwijst naar de grenzen die de rode draad vormen in de vier gemeenten. De grenzen maken er de meest bijzondere contouren, maar zijn voor de inwoners al lang vervaagd tot een gebied waar natuur en cultuur in elkaar overvloeien.

Lancering De Grensvallei v.l.n.r. A. Wittenberg - H; Van Tilborg - J. van den Bogaert - M. Quirijnen

Het tweede kenmerk dat de grensgemeenten met elkaar delen is een rijk verleden met een verregaande cultuur en indrukwekkend erfgoed. Mensen hebben altijd centraal gestaan in de Grensvallei, net als kwaliteit in het leven. Dat zorgt ervoor dat de mensen er ‘bewust’ de kleine en grote dingen beleven.

Tot slot staat ‘onthaasten’ voor de rust die je kan vinden in de prachtige natuur van de Grensvallei. Je kunt er verdwalen in de ongerepte natuur en jezelf tot je batterijen weer helemaal zijn opgeladen.

“De Grensvallei is veel meer dan enkel een nieuwe naam voor de toeristische samenwerking tussen vier partners. Het is het resultaat van een intense, inhoudelijke denkoefening met diverse toeristische actoren waarmee we Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau herpositioneren op basis op van onze unieke kernmerken. En daar mogen we bijzonder trots op zijn: onze uitgestrekte, groene koloniën, de enclaves die je nergens anders ter wereld vindt en maar liefst twee Unesco Werelderfgoedsites”.

Voorzitter Arnold Wittenberg, schepen van Toerisme in Hoogstraten