Van 14 tot 22 mei is het weer Week van de Korte Keten. Tijdens deze week hebben we speciale aandacht voor de rechtstreekse band tussen producent en consument. Bij VisitHoogstraten worden heel wat streekproducten, rechtsreeks van de producent, verkocht. Stuk voor stuk zijn deze producenten Hoogstraatse stadsambassadeurs. Met passie en vakmanschap leveren ze dagelijks topproducten die hun plekje op je menukaart zeker verdienen. Voor deze gelegenheid gingen we op bezoek bij een relatief nieuwe speler op de Hoogstraatse biermarkt: Tom Dierckx van Microbrouwerij31.

VH: Stel jezelf kort eens even voor?

Sinds 3 jaar woon ik met mijn vrouw en 2 dochters (daarvan ook de naam Brouwerij 3 Girls & 1 Boy) in het mooie Wortel. De roots van mijn vrouw liggen in Hoogstraten en ik ben dan ook erg blij dat ze me heeft kunnen overtuigen om de "Koekestad" achter mij te laten. Naderhand bekeken was dat een topbeslissing.

VH: Je hebt in Wortel een microbrouwerij. Hoe begin je daaraan?

Het brouwen is voortgekomen uit een vaderdagcadeau nu ongeveer 10 jaar geleden. In de keuken stond toen een startsetje bierbrouwen. Dit was eigenlijk al naar de zolder verhuisd tot de opmerking kwam: "Wanneer ga je je cadeau nu eens gebruiken?" Van daaruit is het allemaal in een stroomversnelling gekomen. Vaten, glazen, flesjes, hop en mouten werden aangesleurd tot op het punt waar we vandaag staan.

VH: Waar komt de naam Brouwerij31 vandaan?

Als je een brouwerij wil beginnen, heb je natuurlijk een naam nodig. Dat was even zoeken. Aangezien het brouwen bij ons een familiegebeuren is, zochten we het in de familiesfeer. We zijn met 4: mijn vrouw, 2 dochters en ik. Dat is 3 Girls and 1 Boy. De naam Brouwerij31 is een inkorting van Brouwerij 3 Girls & 1 Boy. Het had eventueel nog 3 Girls, 1 Boy a Cat and a Dog kunnen worden maar 31 typt wat makkelijker.

VH: Je bieren hebben klinkende namen zoals ‘PasOepJom’ & ‘HopJom’. Stel ze eens kort even voor.

De Hopjom is ons eerste bier. Door de kleine oplage wijzigt de receptuur jaarlijks. De versie van 2021 was een echte Engelse IPA. Deze van 2022 is meer een NEIPA met tropische toetsen. De naam verwijst naar het gebruik van veel hop in dit bier en is natuurlijk ook een woordspeling naar het kempisch dialect: "Hop jom!".

Hopjom 2022 is een goudgele hazy (NE)IPA. Een volmout bier van 6.5% met uitbundige tropische toetsen. Lekker verfrissend in het warme weer.

PasOepJom omdat het gaat over een sterke blonde, dus zeker niet te veel van drinken (maar ook niet te weinig!).

Het is een single hop sterke blonde ale. Ook volmout gebrouwen en in 2022 nog met de "Groene Bel" hop. Een vergeten belgische hop van een ecologisch hop-kweker in Poperinge. Deze heeft ook een gouden medaille gewonnen op de European Beer Challenge 2022.

VH: Tenslotte, waar kan de Hoogstratenaar jullie bieren kopen of proeven?

Vanaf vandaag bij VisitHoogstraten. Verder zijn ze ook rechtstreeks bij mij te koop via aanvraag op social media, bij Prik & Tik Merksplas en Smaakhoeve De Lochtenberg. Andere verkooppunten in Hoogstraten worden nog bekeken.

VH: Bedankt, Tom. Daar drinken we er eentje op. Cheers!