Uniek bezoek aan het Gelmelslot

Op zondag 10 september worden tal van bijzondere erfgoedlocaties doorheen Vlaanderen opengesteld voor het grote publiek in het kader van Open Monumentendag. In Hoogstraten bieden we dit jaar de mogelijkheid voor een zeer uitzonderlijk bezoek. In samenwerking met het Penitentiair Schoolcentrum (PSC) stellen we voor een beperkt publiek de poorten van het Gelmelslot, het kasteel van Hoogstraten open. Dit om de start van onze erfgoedexpo rond het kasteel te vieren.

Vanaf zondag 10 september opent in het Stedelijk Museum Hoogstraten een erfgoedtentoonstelling over het Gelmelslot. In deze expo nemen we je mee door 800 jaar geschiedenis van het kasteel en staan we stil bij een aantal van haar meest opvallende bewoners. Van heren, over graven en hertogen tot bedelaars en gedetineerden. Het kasteel is getuige geweest, en soms hoofdrolspeler, van woelige periodes in de Europese geschiedenis. Iedere bewoner liet zijn stempel achter op het kasteelcomplex, sporen die vandaag nog vaak terug te vinden zijn.

In de expo word je meegenomen doorheen het verhaal in beeld en klank. Maar de beste manier om de sporen van de geschiedenis terug te vinden, is zonder twijfel door het met je eigen ogen te kunnen aanschouwen! Daarom stelt het Penitentiair Schoolcentrum - het gevang - ter gelegenheid van Open Monumentendag en de opening van onze expo de gevangenispoorten open voor een beperkt publiek.

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. De inschrijvingen werden geopend begin juli en de beschikbare plaatsen zaten binnen de dag vol. De gelukkigen zullen op 10 september met eigen ogen de architecturale ambities van graven, hertogen en Fransen kunnen bewonderen!