De Sint-Katharinakerk opent weer haar deuren voor bezoekers. De deuren staan open op zaterdag, zondag, en op feestdagen, telkens in de namiddag tussen 13 en 16 uur. Tijdens het bouwverlof van zaterdag 13 juli t/m zondag 4 augustus , wanneer de restauratiewerken grotendeels stil liggen, zal de Sint-Katharinakerk eveneens toegankelijk zijn tijdens de weekdagen, behalve op maandag. Dit is de perfecte gelegenheid om een bezoek te brengen. Mis deze kans niet om de prachtige architectuur en historische waarde 'Ons Katrien' te bewonderen. Want later, gaat ze voor een lange tijd dicht!

Met enthousiasme en trots heten we je welkom om een stap terug in de tijd te zetten en de fascinerende geschiedenis van de Sint-Katharinakerk te ontdekken. Deze eeuwen oude kerk heeft veel te vertellen en we zijn blij dat we je kunnen uitnodigen om deel te nemen aan haar verhaal.

Kom binnen en ontdek de rijke geschiedenis en betekenis achter de muren van dit historische monument.

P. Wuyts

Restauratiewerken: Een Nieuw Hoofdstuk

Hoewel de Sint-Katharinakerk momenteel nog gehuld is in steigers, nadert de laatste fase van de restauratiewerken haar einde, en we kunnen niet wachten om je binnenkort de schatten van dit historische juweel te tonen.

De buitenkant van de kerk heeft een grondige renovatie ondergaan, met vervanging van stenen, heropbouw van steunberen en pinakels, en het herstel van het dakgebinte. Bijna alle leien zijn vervangen en speciale voorzieningen zijn getroffen om overlast van duiven te verminderen, inclusief duivenwering en de installatie van slechtvalken. De meest kostbare schatten, de gebrandschilderde ramen, zijn beschermd door voorzetglas, met uitzondering van het grote raam in de voorgevel.

Monumentaal Pels-orgel en Interieurwerken

Een van de meest opvallende aankomende werkzaamheden omvat het monumentale Pels-orgel, dat tijdelijk zal worden afgebroken om aan het grote raam te kunnen werken.

Deze werkzaamheden zullen naar verwachting worden gecombineerd met interieurwerken die in 2026 van start zullen gaan.

W. Van Der Linden

Want we zijn van Hoogstraten, een dorpke miniem,
En vrijen al jaren mej lange Katrien.
Zo een da hedde nog nooit ni gezien!
Oonzen dikken nek, komt daarvan, misschien.

De Spilzakken

Sint Katharinakerk

Ontdek de Buitenkant

Maar laat de bouwsteigers je niet weerhouden om de kerk te bezoeken! Zelfs als de deuren gesloten zijn, zijn er aan de buitenkant nog steeds interessante details te bewonderen.

Aan de noordkant, tegenover het historische stadhuis, zie je de deuren van de kelders van de kerk. Ze hebben dezelfde booggewelven, zoals je in de meeste oude huizen in de Vrijheid ziet : o.a. in het Knechtjeshuis, de pastorie, maar ook in de gewelven onder het Gelmelslot. Een fraaie versie zie je in de kelder waar de toeristische dienst is gehuisvest.

Nu liggen er in de kelders van de kerk enkel oude stenen, maar tijdens de 2de wereldoorlog zaten daar de Duitse soldaten die telefonisch in verbinding stonden met hun collega’s die boven in de grote bol van de toren, de hele dag de einder afspeurden om alle legermaneuvers in ’t oog te houden en door te geven.

Prachtige Beelden

Boven de hoofdingang en de doopkapel zijn prachtige beelden te zien, waaronder een kopie van het beeld van de H. Katharina van Alexandrië , de patrones van de kerk en de parochie.

Boven de hoofdingang wordt het beeld van de H.-Drie-eenheid geflankeerd door 2 engelen. De kerk werd immers toegewijd aan de H.-Drie-eenheid én de H.-Katharina.

W. Van der Linden
W. Van der Linden

Bewonder het Interieur

Als je de kans hebt om de kerk te bezoeken wanneer deze open is, grijp die dan met beide handen aan. Bewonder het prachtige 16de-eeuwse glasraam in de noordelijke kruisbeuk, een geschenk van de Staten van Holland, en zoek naar de originele beelden die boven de hoofdingang staan.

Kortom, de Sint-Katharinakerk is niet alleen een plek van religieuze betekenis, maar ook een schatkamer van geschiedenis en architectonische pracht. We kijken ernaar uit om je binnenkort te mogen verwelkomen en je mee te nemen op een boeiende reis door de tijd.

Sint-Katharinakerk: Ontdek haar geheimen.

Wil je de Sint-Katharinakerk tot in de kleinste details ontdekken? Dan is de publicatie 'De Sint-Katharinakerk van Hoogstraten, Ontdek haar geheimen' een absolute aanrader. Deze uitgave werd verzorgd door VVV Hoogstraten en is verkrijgbaar via onze webshop of aan de onthaalbalie van VistiHoogstraten tegen een kleine prijs.