Het derde weekend van september wordt traditioneel de Zomer van Hoogstraten fleurig afgesloten met Hoogstraten in Groenten en Bloemen. Het hele centrum wordt dan omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met verrassende en driedimensionale creaties in bloemen, groenten en fruit. Eén van de drijvende krachten achter deze organisatie, is Jacqueline Van den Heuvel, bestuurslid van VVV Hoogstraten & administratieve duizendpoot voor de coördinatie en organisatie van dit event.

Stel jezelf even kort voor?

Ik ben Jacqueline Van den Heuvel, 72 jaar. Ik ben geboren in Berchem (Antwerpen) en heb zo’n 10 jaar in ‘t Antwerpse gewoond. Daarna ben ik met mijn ouders naar Meerle verhuisd waar ook mijn  grootouders woonden. Nu woon ik al 50 jaar heel graag in Minderhout en hoop daar nog lang te kunnen verblijven.

Je bent actief binnen VVV Hoogstraten. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Op het vakantiesalon in Antwerpen en op enkele wandel- en fietsbeurzen had ik vrijwilligers promotie zien maken voor Hoogstraten en dat boeide me. Annie Vlaminckx ken ik goed, zij was lid van de VVV en introduceerde me bij het bestuur. In 2000 ben ik bestuurslid geworden.

Voor Hoogstraten in Groenten en Bloemen, sta jij onder andere in voor de vrijwilligers die in de Coöperatie helpen met de bloemstukken. Hoe ben je daarin gerold?

Annie verzorgde met Etienne Van Nyen en Magd de omkadering voor de vrijwilligers en dat sprak me aan. Dus ging ik wat helpen. Ik voelde me direct goed bij die groep. Die samenwerking, ook met Louis Geerts en Guy Rigouts, was bijzonder aangenaam en efficiënt. Beroepshalve heb ik vele jaren administratief werk gedaan en spontaan begon ik al snel voor Hoogstraten in Groenten & Bloemen de administratie te verzorgen. Het aantal vrijwilligers groeide snel, er moesten verslagen opgesteld worden, brieven geschreven, afspraken gemaakt... en plots zat ik er midden in.

Hoe lang op voorhand beginnen jullie met de voorbereidingen voor Hoogstraten in Groenten en Bloemen?

Het weekend van Hoogstraten in Groenten & Bloemen is het derde weekend van september. In oktober evalueren we, verwerken het evenement ook op administratief vlak en maken een fotoreportage. Eind november organiseren we een dankbijeenkomst voor de vrijwilligers, dan is het enkele maanden rustig maar in het voorjaar beginnen we terug te vergaderen & plannen. We zijn er niet dagelijks mee bezig natuurlijk maar eigenlijk zit het bijna heel het jaar in het achterhoofd van het hechte organisatieteam.

Wat moet iemand kunnen om als vrijwilliger te mogen deelnemen aan Hoogstraten in Groenten en Bloemen?

Gewoon bereid zijn om een aantal uren samen te werken met mensen die dezelfde interesse en hobby hebben. Een beetje handigheid is zeker welkom.

Hoeveel vrijwilligers werken er mee aan het volledige event?

De laatste jaren voor corona waren er 100 tot 140 verschillende vrijwilligers actief, vrouwen en mannen, jongens en meisjes van 12 tot 90 jaar.

Waarom moet iedereen in het derde weekend van september afzakken naar Hoogstraten in Groenten en Bloemen? Wat maakt het zo uniek?

Omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn die hun passie en enthousiasme uitdragen. Het aantrekkelijk centrum van Hoogstraten wordt in een speciale sfeer gebracht. De organisatie probeert op een gezellige manier mensen samen te brengen zonder luidruchtig randgebeuren. Alle generaties die er voor open staan, vinden wel iets naar hun zin. De weergoden waren ons al vaak goedgezind. De uitgebreide zonnige terrassen & het autovrije centrum op zondag trekken veel volk. Het evenement is gratis te bezoeken. Dompel je er in onder, bewonder de creatieve kunstwerken die met veel geduld en liefde worden gemaakt. Ontmoet vele bekenden voor een babbeltje en geniet vooral van dit bijzonder gebeuren dat Hoogstraten mee op de kaart zet.

Kunnen mensen nog komen helpen om dit prachtig spektakel mee te realiseren? Wat moeten ze daarvoor doen?

Ja hoor! Iedereen die wil komen helpen is van harte welkom op 13, 14 en 15 september 2022  in de voor ons gereserveerde lokalen bij Coöperatie Hoogstraten. Je gewoon even aanmelden bij ons (niet aan de balie van de Coöperatie) en samen vinden we wel een groepje waarmee je kan samenwerken.