Zondag 17 maart tot en met zondag 23 juni 2024

De expo ‘Dag, tante begijn!’ in het Stedelijk Museum Hoogstraten gaat op zoek naar de verhalen achter de begijn. Wat weten we vandaag de dag eigenlijk nog over begijnen? Wie waren de vrouwen die kozen voor dit bijzondere levenspad? Aan de hand van samengebrachte historische bronnen slagen we erin om van een aantal begijnen de grote lijnen van het leven te reconstrueren.

In vervlogen tijden kende iedereen wel een begijntje. Net als een tante nonneke, waren er vele families met een tante begijn waar op regelmatige tijdstippen op visite werd gegaan. Begijnen waren een vertrouwd deel van het leven. Na het afscheid van de laatste begijn in 1972 werd het concept ‘begijn’ steeds abstracter. Het begijnenleven werd steeds meer gehuld in mysterie, het menselijk gezicht verhuld.

Door losse snippers informatie – een notitie in een register, een bewaarde anekdote, een klein onopvallend krantenartikel, een doodsprentje…- samen te brengen, vormt zich steeds meer een beeld van de begijnen die rondliepen op het hof. De abstracte begijn krijgt plots haar menselijk gezicht terug, een herkenbaar gezicht.

Begijn Hantens had een tamme muis die mee op de tafel zat en de kruimels opat. Ze had een olielamp binnen hangen. Als je dan naar binnen keek, zag je die muis.

De begijnen, bij wie u op visite komt, woonden op het begijnhof van Hoogstraten vanaf het einde van de 19e eeuw tot en met 1972, het jaar waarop de allerlaatste begijn het hof verliet. Laat u meevoeren doorheen de fragmenten van hun leven en leer de vrouwen achter de begijnenkap kennen.

Bij deze expo voorzien we een fijn kinderatelier en informatie op maat van de jongsten (van 4 tot 12 jaar).

De tentoonstelling loopt van zondag 17 maart tot en met zondag 23 juni. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14u00 tot 17u00. Toegang is, zoals steeds, gratis.