Momenteel doorloopt de Sint-Katharinakerk een grootscheeps restauratieproces. Als je weet dat de Sint-Katharinakerk al zo'n 500 jaar de skyline van Hoogstraten bepaalt, is het niet onbegrijpelijk dat een restauratie zich opdrong.

De restauratie startte reeds in oktober 2017 en loopt nog tot en met het voorjaar van 2028. Jawel, je leest het goed: gedurende 10 jaar lang wordt er gewerkt om deze Hoogstraatse erfgoedparel in haar oorspronkelijke glorie te herstellen.

Uiteraard houdt dit in dat de Sint-Katharinakerk gedurende deze periode niet altijd even toegankelijk is. Er wordt naar gestreefd om ook tijdens de restauratiewerken de Sint-Katharinakerk open te stellen voor bezoek, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel wat andere manieren om de de Sint-Katharinakerk ten volle te beleven.

Sint Katharinakerk

Openingsmomenten & torenbeklimming 2023

Op vaste tijdstippen zal de Sint-Katharinakerk haar deuren openzetten in de namiddag tussen 13 en 16 uur.

  • Opening Toeristisch Seizoen: zondag 23 april + Torenbeklimming op zondag 23 april
  • Open Kerkendag: zaterdag 3 & zondag 4 juni
  • Heilig Bloed: zondag 4, donderdag 8 & zondag 11 juni + Torenbeklimming op beide zondagen
  • Hoogstraten in Groenten & Bloemen: zaterdag 16 t/m maandag 18 september + Torenbeklimming op zondag

Groepsbezoek

Onder leiding van een vakkundige Hoogstraatse stadsgids kan jouw groep of vereniging de Sint-Katharinakerk nog altijd bezoeken.

Het team van VisitHoogstraten maakt voor jouw groep graag een bezoek op maat. Een groepsbezoek is - uitgezonderd op maandag - dagelijks mogelijk op een tijdstip naar keuze.

Toch gesloten, maar graag meer weten?

Naast de Sint-Katharinakerk vind je een tijdelijk infopunt. Dit infopunt is geopend tijdens de openingsuren van VisitHoogstraten en geeft je meer informatie over de restauratiewerken.

Aan de onthaalbalie en in de webshop vind je bovendien een uitgebreide informatiebrochure over de Sint-Katharinakerk. Met de brochure in de hand ontdek je de Sint-Katharinakerk tot in de kleinste details. De brochure vertelt je de geschiedenis van de Sint-Katharinakerk, haar rol in de Hoogstraatse geschiedenis en is rijkelijk geïllustreerd met sprekende foto's.

Unieke postzegelreeks

Speciaal voor de gelegenheid is er van de restauratiewerken van de Sint-Katharinakerk een unieke postzegelreeks gemaakt. De reeks omvat tien postzegels met sprekende beelden die genomen werden tijdens de restauratie en is een blijvende herinnering aan het project dat in totaal tien jaar in beslag zal nemen.

De postzegelreeks is exclusief te koop bij VisitHoogstraten of via de webwinkel en kost € 11,50. En zoals het hoort met unieke stukken, is de oplage uiteraard beperkt.

Bouwplaat Sint-Katharinakerk

Wil je zelf aan de slag gaan en de prachtige Sint-Katharinakerk zélf (na)bouwen? VisitHoogstraten verkoopt een leuke bouwplaat waar je al je creatieve en artistieke lusten op bot viert. Je vindt de bouwplaat ook in de webshop.

Deze kartonnen bouwplaat laat je toe om met eenvoudige materialen zelf de kerk in elkaar te knutselen.

360° rondleiding beiaardkamer

Hoog in haar toren herbergt de Sint-Katharinakerk een prachtige beiaard. In de recent gerestaureerde en vernieuwde beiaardkamer hangen 49 beiaardklokken, tezamen goed voor maar liefst 23 ton! De beiaard is samengesteld uit historische Hemony-klokken en meer recente Michiels- en Eijsboutsklokken.

Via de virtuele 360° rondleiding breng je een bezoek aan de beiaardkamer vanuit je luie zetel. Leun achterover en geniet van deze unieke beiaard.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden...