Momenteel doorloopt de Sint-Katharinakerk een grootscheeps restauratieproces. Als je weet dat de Sint-Katharinakerk al zo'n 500 jaar de skyline van Hoogstraten bepaalt, is het niet onbegrijpelijk dat een restauratie zich opdrong.

De restauratie startte reeds in oktober 2017 en loopt nog tot en met het voorjaar van 2028. Jawel, je leest het goed: gedurende 10 jaar lang wordt er gewerkt om deze Hoogstraatse erfgoedparel in haar oorspronkelijke glorie te herstellen.

Uiteraard houdt dit in dat de Sint-Katharinakerk gedurende deze periode niet altijd even toegankelijk is. Er wordt naar gestreefd om ook tijdens de restauratiewerken de Sint-Katharinakerk open te stellen voor bezoek, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er nog heel wat andere manieren om de de Sint-Katharinakerk ten volle te beleven.

De mooiste kerk ter wereld!
Dit prachtige gebouw is een verborgen pareltje. De majestueuze toren is al van ver te zien aan de horizon.

Camille De Maan uit Leuven op Tripadvisor

Sint Katharinakerk

Openingsmomenten 2024

Vanaf woensdag 1 mei t/m zondag 13 oktober 2024 de kerk zal geopend zijn op zaterdag en zondag en op feestdagen. Dit telkens in de namiddag tussen 13 en 16 uur.

 • woensdag 1 mei - Dag van de Arbeid
 • donderdag 9 mei - O.H. Hemelvaart
 • vrijdag 10 mei
 • maandag 20 mei - Pinkstermaandag
 • donderdag 30 mei - Sacramentsdag Heilig Bloed

Tijdens het bouwverlof - wanneer de restauratiewerken grotendeels stil liggen - zal de Sint-Katharinakerk eveneens toegankelijk zijn.

 • zaterdag 13 juli t/m zondag 4 augustus: dagelijks geopend (uitgezonderd maandag)

TORENBEKLIMMING

 • Opening Toeristisch Seizoen: Torenbeklimming op zondag 28 april 2024 tussen 13.30 en 17 uur.
 • Heilig Bloed: Torenbeklimming op zondag 26 mei en zondag 2 juni 2024 tussen 13.30 en 17 uur.
 • Hoogstraten in Groenten & Bloemen: Torenbeklimming op zondag 15 september tussen 13.30 en 17 uur.
  De Sint-Katharinakerk is eveneens uitzonderlijk geopend op vrijdag 13 en maandag 16 september.

Groepsbezoek

Onder leiding van een vakkundige Hoogstraatse stadsgids kan jouw groep of vereniging de Sint-Katharinakerk nog altijd bezoeken.

Het team van VisitHoogstraten maakt voor jouw groep graag een bezoek op maat. Een groepsbezoek is - uitgezonderd op maandag - dagelijks mogelijk op een tijdstip naar keuze.

Toch gesloten, maar graag meer weten?

Naast de Sint-Katharinakerk vind je een tijdelijk infopunt. Dit infopunt is geopend tijdens de openingsuren van VisitHoogstraten en geeft je meer informatie over de restauratiewerken.

Aan de onthaalbalie en in de webshop vind je bovendien een uitgebreide informatiebrochure over de Sint-Katharinakerk. Met de brochure in de hand ontdek je de Sint-Katharinakerk tot in de kleinste details. De brochure vertelt je de geschiedenis van de Sint-Katharinakerk, haar rol in de Hoogstraatse geschiedenis en is rijkelijk geïllustreerd met sprekende foto's.

Unieke postzegelreeks

Speciaal voor de gelegenheid is er van de restauratiewerken van de Sint-Katharinakerk een unieke postzegelreeks gemaakt. De reeks omvat tien postzegels met sprekende beelden die genomen werden tijdens de restauratie en is een blijvende herinnering aan het project dat in totaal tien jaar in beslag zal nemen.

De postzegelreeks is exclusief te koop bij VisitHoogstraten of via de webwinkel en kost € 11,50. En zoals het hoort met unieke stukken, is de oplage uiteraard beperkt.

Bouwplaat Sint-Katharinakerk

Wil je zelf aan de slag gaan en de prachtige Sint-Katharinakerk zélf (na)bouwen? VisitHoogstraten verkoopt een leuke bouwplaat waar je al je creatieve en artistieke lusten op bot viert. Je vindt de bouwplaat ook in de webshop.

Deze kartonnen bouwplaat laat je toe om met eenvoudige materialen zelf de kerk in elkaar te knutselen.

360° rondleiding beiaardkamer

Hoog in haar toren herbergt de Sint-Katharinakerk een prachtige beiaard. In de recent gerestaureerde en vernieuwde beiaardkamer hangen 49 beiaardklokken, tezamen goed voor maar liefst 23 ton! De beiaard is samengesteld uit historische Hemony-klokken en meer recente Michiels- en Eijsboutsklokken.

Via de virtuele 360° rondleiding breng je een bezoek aan de beiaardkamer vanuit je luie zetel. Leun achterover en geniet van deze unieke beiaard.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden...