Het derde weekend van augustus zijn het EIN-DE-LIJK weer Antilliaanse Feesten in Hoogstraten. Na een verplichte pauze van 2 jaar om de welgekende reden, worden de Blauwbossen weer omgetoverd tot een smeltkroes van opzwepende muziek, caraïbische beats, heerlijke eettentjes, bezoekers van over heel de wereld & de sfeervolste camping van heel de wereld. En dit al voor de 40ste keer! Reden te meer om ons oor eens te luisteren te leggen bij rasecht Hoogstratenaar en één van de medeoprichters van het festival: Lode Verschueren. En dat deden we niet zelf! Nee, we vroeger aan één van zijn 3 dochters, en tevens drijvende kracht achter het festival, Freya, om haar vader te interviewen. En dat deed ze met veel plezier!

Freya: Als je terugblikt op 40 jaar Antilliaanse Feesten, waar ben je dan het meest fier op?

LODEIk ben het meest fier op dat we nog altijd bestaan. Punt! We hebben een eigen plek kunnen verwerven, met een eigen gezicht, een eigen “snoet”.

En ik ben misschien nog fierder, dat we een publiek hebben gecreëerd voor muziek die hier nog niet ‘bestond’, die hier niet gekend was. We hebben hiervoor belangstelling kunnen wekken bij veel mensen. Er zat een idéé achter, en op dat idéé ben ik nog altijd heel trots.

Freya: Hoe zie je de toekomst van het festival? Twijfel je soms?

LODE: Natuurlijk, er is altijd twijfel. Die is er ook altijd geweest… Behalve misschien de eerste tien jaar, toen we groeiden. Toen kwam er een stabilisering, wat we ook wel zelf wilden. We hebben altijd heel goed willen zijn voor ons publiek! Dat is positief, maar tegelijkertijd heeft dat ook een keerzijde. Een beetje filosofisch misschien..

De toekomst hangt van zoveel af, van de maatschappij & van hoe de wereld aan het veranderen is.  Toen we begonnen moest je echt nog op zoek naar muziek. Nu is een klik op je smartphone genoeg en al de muziek van de wereld is binnen handbereik. Dat hadden we niet geloofd zou je ons dat destijds verteld hebben. Toen was het een ontdekkingstocht! Nu is het veel moeilijker om de mensen te verrassen. We willen muziekliefhebbers blijven aanspreken, mensen die ook openstaan voor iets nieuws, niet perse de massa aanspreken. 

Freya: Hoe sta je tegenover dj’s op het festival?

LODE: Ik heb zelf op m’n 18 ook platen gedraaid, en dat was leuk. Maar hoe tegenwoordig DJ's soms als god aanzien worden, daar heb ik weinig respect voor. Evenementen met enkel DJ’s mogen gerust bestaan, maar in mijn ogen zijn dat geen muziekfestivals.

Bij ons spelen er ook veel DJ’s, hele goede zelfs. Black Mamba speelt een aantal jaar geleden bij ons en die vond ik geweldig. Maar ze verzorgen bij ons voornamelijk de change overs , ter ondersteuning van de live bands. En ze krijgen zeker een mooie plek op het podium. Maar er gaat niets boven een goed life optreden!

Freya: Welke verschillen zijn opvallend tussen deze generatie en de jouwe? 

LODE: Deze generatie staat open voor veel meer muziek, alles loopt meer door elkaar. Vroeger zaten de muziekliefhebbers meer in “hokjes”. De diepe interesse is daardoor wel weg soms, wij kenden elke naam, componist of muzikant van de bands waar we fan van waren. Maar het aanbod is nu ook wel groter natuurlijk. 

Freya: Hoe Hoogstraats is het festival nog? Welke Hoogstraatse verenigingen draaien bijvoorbeeld al lang mee en hoe is dit gegroeid?

LODE: Om te beginnen, voor ons is de samenwerking met de verenigingen heel belangrijk. We hebben op deze manier ook al veel verenigingen gesteund, en de gemeenschap erbij betrekken is een mooi en belangrijk aspect. Er is natuurlijk een innige band tussen de Cahier (het jeugdhuis in Hoogstraten) en de Antilliaanse Feesten, ik was één van de mede-oprichters in 1982 dus dat hoeft geen verdere uitleg. Daar ben ik natuurlijk fier op, dat de Cahier nog altijd onafhankelijk kan bestaan en meedraait op het festival. 

De voetbal doet ook al zo lang onze camping! Het Spagaatje, Tinello, de volleybal, teveel om op te noemen…We zijn er ook een aantal verloren, dat is soms jammer maar logisch en er zijn ook nieuwe verenigingen die komen. 

Freya: Wat wil je nog graag meedelen aan de Hoogstratenaren?

Pak de gratis pendelbus aan ’t stadhuis! Zo gemakkelijk! Kom nog eens af! Blijf niet aan de toog staan maar vraag aan ons welk optreden je nu eens zou moeten gaan kijken. Tickets voor donderdag kan je voor een prikje krijgen (€25)

Dit jaar hebben we toevallig vier ongelofelijk bekende groepen uit Cuba, als je ze in Spanje op een podium zou zetten zouden de mensen het niet geloven. Gente De Zona, Omara Portuondo, Descemer Bueno en Los Van Van, de Rolling Stones van Cuba! Zij met ons, samen trots op de Antilliaanse Feesten!