Dodendraadroute
Dodendraadroute
Vertrekpunt
Bezienswaardigheden onderweg
Sint-Katharinakerk, Begijnhof, Laermolen, Wortel-Kolonie, Kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker
Meer info
De Dodendraadroute is een recreatieve en tegelijkertijd interactieve fietsroute. Ze neemt je via de fietsknooppunten mee langs de meest opmerkelijke plaatsen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Onderweg zijn vier reconstructies, vijftien thematische infoborden en elf ingesproken verhalen, ter plaatse te beluisteren na het scannen van een QR-code. Je kan de verhalen vooraf al downloaden via de website.
De dodendraad
België werd door het Duitse leger bezet, Nederland was neutraal. De Belgisch-Nederlandse grens was de scheidslijn tussen oorlog en vrede. De Duitse bezetter plaatste er vanaf 1915 een draadversperring onder hoogspanning: de ‘dodendraad’.
Het zuidelijke deel van de Dodendraadroute volgt het vroegere traject van deze afsluiting. Het noordelijke deel ervan brengt je naar de vrij gebleven Belgische enclaves. Aan de Belgisch-Nederlandse grens was Baarle-Hertog omwille van de enclavesituatie de enige niet-bezette Belgische gemeente. De Belgische overheid en het verzet wisten hiervan handig gebruik te maken.